Ako bismo morali da odaberemo jednu od najčešće korištenih namirnica prilikom kuvanja, tu titulu bez problema bi mogao da dobije krompir. Kuvan, pečen, pržen, u varivu, u obliku njoka ili kao slani hrskavi – načini njegovih pripremu su brojni. Svejedno, koliko god da ga koristimo, i dalje ga vrlo često nepravilno skladištimo.
Ako vam se krompir brzo kvari ili poprima neželjenu zelenu boju, ovi saveti su za vas, piše Tportal.
Ne držite krompir na otvorenom na radnoj površini. Čuvajte ih u ormaru, u papirnatoj vrećici, na bilo kom mestu koje je mračno. Krompiri bi trebalo bez problema da potraju jednu do dve nedelje. Prozirna plastična kesa zapravo nije idealna za skladištenje krompira, koji je, premda to često zaboravljamo, biljka. Izložen sunčevoj svetlosti, krompir će vršiti fotosintezu i postaće zelen, a na kraju će se smežurati.
Krompir je najbolje držati u papirnatoj, mrežastoj ili platnenoj vrećici. Ispuštaju ugljen dioksid i vodu u obliku pare, pa bez dobrog vazduha u tren oka će se naći u vlažnom okruženju. Ako ih želite držati u plastičnoj kesi, pobrinite se da nije čvrsto zavezana i stegnuta.
Neretko ovo dvoje držimo jedno pored drugog, a to nije dobra odluka. Pored luka krompir proklija, a isto se događa ako ga držite zajedno s avokadom, bananama i jabukama.
Čak i ako nemate hladnije mesto za skladištenje od svoje kuhinje, pazite da izbegnete najtoplija mesta u prostoriji. Kad je toplije od idealne temperature, krompir će početi da klija, no ni jako hladna mesta nisu dobar izbor. Nikada ga ne držite u frižideru.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: