prognoza
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nov hladni talas izgleda da stiže ka Srbiji, a mateorolozi upozoravaju i na spuštanje snežne granice na samo 300 metara nadmorske visine.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će danas jutro biti hladno sa slabim mrazem pri tlu, a lokalno i sa slabim mrazem na dva metra visine, a po kotlinama jugozapadne Srbije ponegde magla koja smanjuje vidlјivost na 300 do 500 metara.

Potom nam stiže zahlađenje.

„Tokom dana toplije, pre podne pretežno sunčano, od sredine dana postepeno povećanje oblačnosti, posle podne na istoku i jugu zemlјe, a uveče i u toku noći i na severozapadu Vojvodine i jugozapadu Srbije ponegde slaba kiša, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije padati sneg.“

Marko Čubrilo, meteorolog amater čije prognoze prati ceo region, takođe za vikend najavljuje zahlađenje i nove padavine.

Kako kaže, prvog dana vikenda uz više sunca na istoku regiona još malo toplije, ali se u toku dana na zapadu već očekuje novo naoblačenje kao posledica približavanja ciklona iz Sredozemlja. Uveče taj ciklon će južnim delovima regoina donositi povremenu kišu i sneg preko 900 metara nadmorske visine.

“U nedelju bi se ovaj sistem uz jačanje premestio preko regiona, te bi jače pogoršanje uz obilniju kišu i jak vetar moglo zahvatiti veći deo BiH, središnji i posebno istočni Hrvatske, Crnu Goru i veći deo Srbije. U noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne nad delovima nizijske BiH, Hrvatske i zapadne Srbije snežna granica ponovo može biti na oko 300 metara nadmorske visine, posebno ukoliko bude obilnih padavina.”

Pročitajte još:

U subotu vetar slab, u nedelju i ponedeljak vetrovito uz pojačan do jak severni severozapadni, a u ponedeljak zapadni vetar. Modeli još nisu sasvim usklađeni po pitanju količine i položaja padavina kod ovog pogoršanja, ali najveći deo simulira akumulacije oko 15-20 mm taloga, posebno nad severom i istokom regiona, navodi Čubrilo u svojoj novoj prognozi.

U ponedeljak tokom dana, kako kaže, imaćemo kratkotrajno smirivanje atmosfere, ali se već u utorak očekuje novo pogoršanje koje bi se preko juga širilo ka severu donoseći nove, obilnije, padavine, kišu i sneg u predelima preko 800-900 metara nadmorske visine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare