Pivo Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Arheološki dokazi pokazuju da ljudi piju pivo već najmanje 5.000 godina, a možda čak i 13.000 godina. Pivo je daleko najpopularnije alkoholno piće na svetu, a mehurići i pena važan su deo pivskog iskustva. To se posebno odnosi na lager, piše sajt 24sata.hr.

Žerard Liger Beler, profesor fizike u Francuskoj, izračunao je da se u čaši od šampanjca stvara oko milion mehurića, a da čaša piva od pola litre proizvodi dvostruko više – čak 2 miliona.

„Čini nam se prikladnim da otkrijemo malo više o stvaranju mehurića, njihovoj veličini i konačno o pitanju ukupnog broja mehurića koji će se stvoriti u čaši piva“, rekao je profesor, koji je sa kolegama istraživao ovu temu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za istraživanje, proučavali su pivo koje je imalo 5 odsto volumena alkohola, ulivajući oko 250 mililitara piva na temperaturi od 6 stepeni Celzijusa, u čaši od 500 ml. Naučnici su utvrdili da će na ukupan broj mehurića piva najviše uticati tri faktora: koncentracija otopljenog ugljen – dioksida u čaši, volumen mehurića i tačka u kojoj pivo postaje toliko osiromašeno ugljen – dioksidom da se više ne stvaraju mehurići.

Istraživači su otkrili i da mehurići postaju sve veći kako se dižu, hvatajući još više ugljen – dioksida iz piva. Prema istraživanju, čaša piva od 500 ml generisala bi između 200 hiljada i 2 miliona mehurića. Međutim, ovo istraživanje nije se bavilo samo brojem mehurića. Istraživači su otkrili i da mehurići pojačavaju suptilne ukuse.

„Proučavajući penušavost u tekućini, naučnici mogu otkriti kako se pića ponašaju u različitim uslovima i kako to može da utiče na njihov ukus. Iako je količina otopljenog ugljen – dioksida u pivu ‘ključni parametar’, geometrija čaša iz kojih se pije takođe igra važnu ulogu, tako da lako možemo zamisliti kako menjamo neke parametre piva i čaša za bolje iskustvo“ zaključio je profesor.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar