Ko je srećniji – ranoranioci ili noćne ptice

Lifestyle 26. okt. 202108:47
Podeli:
buđenje
Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Svet je podeljen u dve grupe – osobe kojima ne pada teško da ustanu u zoru, ali im se uveče ranije prispava, i druge koji imaju poteškoća sa ustajanjem, ali zato uveče mogu da rade do kasno. Bilo da se prepoznajete u prvom ili drugom opisu, verovatno vas interesuje odgovor na pitanje iz naslova. Rezultati studije objavljeni u časopisu Molecular Psychiatry pokazuju da su noćne ptice sklonije razvoju anksioznosti i depresije u odnosu na ranoranioce.

Naučnici iz Velike Britanije ispitivali su ukupno 351 gen od kojih zavisi svrstavanje u jednu od spomenutih kategorija. Oni su dalje povezani sa sedam različitih mentalnih poremećaja, od kojih je jedan depresija. Kako se tema dodatno produbljuje, dolazimo do termina social jetleg koji označava odnos u spavanju između radnih i neradnih dana. U studiji je učestvovalo čak 85.000 ispitanika, zaposlenih u banci, koji su na ruci nosili sat sa specijalnim monitorom, pišu na sajtu City Magazine.

Pročitajte još:

Nimalo neobično, osobe koje prkose biološkom satu imaju izražen potencijal za nastanak navedenih stanja. Ovde vredi napomenuti i to da su jutarnje osobe na izvestan način zaštićene od depresije i veće su verovatnoće da sveukupno vode zdraviji život. Takozvane noćne ptice moraju da remete svoj ritam jer imaju radne obaveze koje ne mogu da čekaju.

Ipak, nema mnogo razloga za brigu jer postoji jedna svetla tačka u trenutnim okolnostima. Naime, koronavirus doprineo je zaokretu u poslovanju, pa su mnogi radnici prešli na fleksibilne sate. Samim tim, postoji mogućnost da se usklade potrebe organizma i realno stanje i poboljša mentalno zdravlje mnogih zaposlenih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar