Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

U Novom Pazaru, gradu koji je zvanično najmlađi grad u Evropi, do pre par godina postojao je skejt tim koji je nosio ime SOD 020 (Skate or die 020). Bila je to skejt ekipa koja je dugo godina posle Beograda važila za najorganizovaniju i najbrojniju, a Novi Pazar je bio u samom vrhu skejt scene Balkana.

Novopazarski skejteri su dobili podršku građana ovog grada. Čak 5.100 punoletnih građana Novog Pazara potpisalo je 2011. godine peticiju za izgradnju skejt parka u rekreacionom centru u Novom Pazaru. Posle mnogo godina borbe, pokušaja da se razne nevladadine organizacije i političke stranke prikače projektu koji su klinci sami pokrenuli, Novi Pazar je dobio svoj prvi skejt park.

Pročitajte još:

Izgradnju skejt parka finansiralo je u potpunosti Ministarstvo omladine i sporta Srbije, na incijativu tadašnje ministarke Snežane Samardžić Marković koja je bila oduševljena kada su je skejteri ovog grada prilikom njene posete upoznali s problemima sa kojima se sreću i pokazali joj peticiju koju su predali Gradskoj upravi. Gradska uprava je skejterima ustupila prostor u rekreacionom centru na kojem bi smestili sprave koje su dobili od Ministarstva.

„Nešto malo više od godinu dana nakon otvaranja parka, bili su parlamentarni i lokalni izbori, zvali su nas iz političkih stranaka da učestvujemo u promotivnim spotovima stranaka, ali mi nismo želeli, mi smo ulična kultura, ne volimo politiku i odbili smo. Kada su prošli izbori, vladajuća stranka SDP-a i SNS-a je krenula u jedan vid obračuna sa nama“, počinje svoju priču Emir Plojović, trenutno jedini skejter iz Novog Pazara.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Nestručna lica, radnici sportskog centra uzeli su i premestili skejt park na mnogo manji prostor, na podlogu koja je očajna za vožnju skejta, pod izgovorom da im teren na kojem je bio skejt park treba za fudbalski teren, iako u ovom gradu ima mnogo fudbalskih terena, pa čak i u rekreacionom centru“, objašnjava on.

Emir kaže da su sprave bile totalno uništene, nebezbedne i nepravilno montirane, više je bilo nemoguće da se vozi i to je ubilo volju njegovim drugarima.

„Ja sada vozim sam, sadašnji direktor je i ukolnio skejt park, bolja opcija je bila i ona da imamo kakav takav park, nego sad kada je na mestu gde je bio skejt park postavljen luna park. Ja razumem da od nas nemaju koristi, ali mislim da nisu smeli da premeštaju donaciju Ministarstva i na taj način sruše skejt park i naše snove“, kaže za Nova.rs Emir.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Enes Pljakić direktor SD Pendik, institucije koja upravlja rekreacionim centrom kaže za naš portal da je istina da je skejt park po njegovom nalogu uklonjen, ali navodi da taj skejt park nije više bio bezbedan i da je morao biti uklonjen.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Skejt park je premešten od strane direktora koji je vodio instituciju pre mene, mislim da je to premeštanje odrađeno neprofesionalno i da sprave više nisu bile bezbedne. Desio se incident, kada je jedno dete povređeno u skejt parku i mi smo morali da ga sklonimo. Istina je da smo prostor izdali privatnoj firmi za luna park, a da smo na drugoj lokaciji napravili veliki fudbalski teren, ali sprave su bile neupotrebljive i morali smo da ih sklonimo“, rekao je Pljakić za naš portal.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Emir Plojović kaže da nije upoznat s tim.

„Skejt je ovde mrtav, ubijen je od strane politike, nekada dođu bivši skejteri, ali kad više nemaju gde da voze, odmah izgube volju. Ja vozim po ulicama, nije bezbedno, brinu mi se kući, brine se devojka, ali ovo je ljubav koja je jača od mene, ja moram da vozim. Pronalazim manje trgove, platoe, klupe i ivice da bih mogao da ih iskoristim za neke trikove, žao mi je što je uništeno i druženje i sve“, kaže on.
Emir na kraju našeg razgovora kaže da je Novi Pazar bio centar skejta i da su svi dolazili zbog toga.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Kraljevo, Kruševac, Rožaje, ma iz cele zemlje i regiona su dolazili drugari, vozili smo skejt i družili se, rušili predrasude jedni o drugima, kod mene su ljudi iz Kraljeva dolazili celo leto i spavali kod mene, to je bilo više od obične vožnje skejta i nije smelo da se dogodi da politika uništi takvu scenu“, rekao je Emir Plojović, jedini preostali skejter iz Novog Pazara.

*

Bonus video:

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)