beli anđeo
Foto: Leemage / AFP / Profimedia

Da li je poslata u svemir u sklopu čuvenog Zlatnog zapisa ili je nešto drugo u pitanju?

Već godinama unazad sa raznih strana slušamo priče kako je čuvena freska iz Manastira Mileševa poslata čak u svemir. Ona je navodno bila među slikama koje su otišle u kosmos kao znak poruke od nas Zemljana ka bićima kojih možda ima tamo negde.

Naime, 1977. godine je u okviru Vojadžer programa poslat prvi sateltski signal u vasionu, paket dostignuća Zemljana koji je predstavljao poruku razumnim bićima, ukoliko ih ima u vasioni. Sadržao je slike čovekovog osvajanja Meseca, slike Kineskog zida i navodno – Belog anđela, kao poruku mira, ljubavi i razumevanja.

Ali FakeNews tragač, sajt namenjen borbi protiv dezinformacija u medijima koji sadržaje objavljuju na srpskom jeziku, navodi nešto drugačije.

NASA jeste uz pomoć svemirskih letelica Vojadžer 1 i 2 u svemir poslala zlatne ploče, takozvani zlatni zapis, na kom su bili zvukovi i fotografije koji prikazuju raznolikost života i kulture na Zemlji. Među 115 odabranih fotografija našao se Kineski zid i astronaut u svemiru, jedan od tonskih priloga sadržao je zvukove kitova, ali glavni istoričar u NASA dr Vilijam Beri potvrdio je za Tragač da slika Belog anđela – nije uvrštena u Vojadžerov Zlatni zapis.

Međutim, tu nije kraj priči o Belom anđelu i putu u etar.

Osim informacije o slanju u svemir, mnogi izvori navode i da je Beli anđeo deo prvog satelitskog video-signala između Evrope i Severne Amerike preko satelita Telstar jula 1962. godine kao deo pozdrava Evropljana prema Amerikancima.

Tri izvora, iz arhiva NASA, AT&T i Bell Labs, zasebno su za Tragač potvrdili da na snimku prvog prenosa nema freske Belog anđela, kao i da se po snimcima iz arhive može zaključiti da su u prvom prenosu učestvovale samo države koje imaju zemaljske stanice prijema signala Telstar satelita, a to su Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija.

Ali prića nije tako jednostavna.

Na internetu postoje snimci koji pokazuju nešto drugo – da beli anđeo jeste deo satelitskog video-signala između Evrope i Severne Amerike 1962. godine.

FakeNews Tragač je dodatnom pretragom ušao u trag videu čiji je isečak objavljen na Jutjubu i reč je o prenosu od 23. jula. Video sadrži kadrove uživo iz Beograda sa Trga republike, Miroslavljevo jevanđelje u Narodnom muzeju i fresku Beli anđeo. Osim toga postoji i snimak prvog prenosa od 11. jula na kom nema pomenute freske, već je emitovan snimak pesme u izvođenju Iva Montana, uz natpis First Transatlantic TV from Europe.

Na osnovu teksta koji je objavio History može se zaključiti da je prvi, istorijski prenos emitovan preko Telstara (11. jula, bez kadrova iz Srbije) bio probni, a da je drugi prenos (23. jula, sa kadrovima iz Srbije) javno emitovan.

Danas na srpskoj Vikipediji o Belom Anđelu piše isto – slika je bila deo drugog javnog prenosa preko Telstar satelita, 23. jula 1962. godine.

Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe i spada u najpoznatije freske Srbije, ali se ubraja i u velike domete evropskog slikarstva. Smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka.

Freska je nastala u 13. veku kao rad nepoznatih autora Grka. Zanimljivo je i da je u 16. veku preko nje naslikana druga freska, pa je Beli anđeo bio sakriven sve do 20. veka kada je ova crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

BONUS VIDEO: Sa jednog na drugi kraj sveta za samo tri sata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)