titanik vino
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

„Na vinskoj karti Titanika nalazilo se i vino iz Sremskih Karlovaca.“

Među pričama koje privlače pažnju na ovim prostorima je i ona da se sremski auspruh pre jednog veka služio na čuvenom Titaniku. I jeste uvek zanimljivo kad se pomene da je nešto lokalno postalo nadaleko poznato.

I šta kaže ta zanimljiva priča?

Legende o Titaniku, koji je posle četiri dana plovidbe potonuo 1912. godine, putuju čitav jedan vek. Jedna od njih dovodi nas pravo u Sremske Karlovce. Na vinskoj karti Titanika, uz mnoga druga pića i vina iz najpoznatijih francuskih i italijanskih podruma, nalazio se i takozvani auspruh ili samotok, posebna vrsta vina koje se tradicionalno, nešto više od jednog i po veka, pravilo u Sremskim Karlovcima, vrhunskog kvaliteta, u podrumu stare karlovačke porodice Živanović.

Njihov slavni predak Jovan Živanović, profesor Karlovačke gimnazije, ali i čuveni vinar i osnivač racionalnog pčelarstva kod Srba, potomcima je u nasleđe ostavio stare recepture za spravljanje nekoliko najpoznatijih vrsta karlovačkih vina i pića, među kojima su i auspruh.

„Reč je o posebnom desertnom vinu, pravljenom od grožđa čije je svako zrno moralo biti provereno besprekorno, uz primenu stare recepture i takvog neodoljivog ukusa da je njime bio očaran i bečki dvor“, rekao je Jovanov naslednik Žarko Živanović za sajt backapalnkavesti.com.

„Kada su karlovački Srbi u ona vremena hteli da izdejstvuju posebne povlastice od bečkog dvora i Marije Terezije, oni su na poklonjenje i razgovor obavezno nosili – auspruh. Nimalo slučajno…“

Uvek je bilo isplativo praviti auspruh. Tako godine 1780, kada su se stara, dobra crna, bela i crvena vina prodavala po dve forinte i 30 novčića za akov, auspruh se plaćao po četiri forinte – piše jedan vek kasnije hroničar Kosta Petrović. Na izložbi vina i voća 1930. godine u Sremskim Karlovcima,  auspruh se prodavao po 40 dinara za litar. Sva druga vina na toj izložbi imala su cenu od tri do osam dinara.

Neki tvrde da je vino na Titaniku ipak bilo auspruh iz austrijskog seoceta Rust, specifičnom „prirodnom slatkom vinu sa obale Nežiderskog jezera“, čija je tradicija – što je zanimljivo – takođe bila prekinuta.

Pritom, naučnici su procenili da će se u narednih 30 godina olupina Titanika, koja leži na dnu Atlantika, nepovratno raspasti u naslagama mulja. Samim tim će sve tajne ovog broda ostati zauvek sakrivene, a među njima i misterija vinske karte Titanika koja decenijama zaokuplja znatiželju vinskog sveta.

Do danas nije sačuvan primerak koji bi nam rasvetlio koja su tačno vina bila na raspolaganju putnicima ovog broda. Naučnici su pokušali da rekonstruišu spisak na osnovu tovarnih listova iz magacina u luci u Sautemptonu, gde su se među vinima utovarenim na brod našle i boce ausbruha.

Da li je taj ausbruh bio u stvari bermet sa Fruške gore ili iz nekog drugog dela Austrougarske, po svoj prilici nećemo nikada saznati, piše vino.rs.

Ali u krajnjem slučaju, to možda više i nije bitno. Turisti će i dalje hrliti u Sremske Karlovce da čuju priču o karlovačkom bermetu i probaju lokalni kuglof. Bermet je sam po sebi autentična priča Fruške gore i Srema, tako da mu ne može naškoditi romansirana priča za turiste, koji će se nakon prvog gutljaja ovog vina više fokusirati na opojne arome, a manje na tužnu sudbinu putnika Titanika.

BONUS VIDEO: Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram