Paradajz koji miriše, sočan je i ukusan i, kad ga rasečeš, unutra ima lepo meso i semenčice – nije lako naći. Umesto toga obično naiđemo na onaj koji je kao od plastike, bez ikakvog ukusa, a pun hemiije. Zato i ne čudi što po društvenim mrežama neki ljudi kažu da "cigarete imaju više vitamina od paradajza" koji nam se nudi.
Na Tviteru je nedavno osvanula jedna fotografija baš takvog paradajza – punog onih belih tvrdih žila koje nam ubiju apetit čim ih vidimo. U opisu stoji da košta 160 dinara.
Ovo košta 160din I zovu ga paradajz ??? pic.twitter.com/bay11QqtHU
— Kneginja (@snezananik_a) June 22, 2021
A od paradajza očigledno nema ni „p“.
To je odmah pokrenulo polemiku među tviterašima. S jedne strane, neki su pisali kako to nije ništa strašno i neobično jer taj paradajz samo nije dovoljno zreo i da će sve biti okej ako ga ostavite koji dan da lepo sazri.
Drugi pak tvrde da se baš iza toga krije problem jer paradajz danas sve više zri na silu.
Уберу формиран зелени парадајз, поређају у пластичне гајбе. Потопе у раствор препарата, стрпају у хладњачу и за 24 часа буде црвен и прелеп. Фитосанитарни инспектор нормално не проверава.
— Slobodan ilić (@Slobodanili5) June 22, 2021
Zato tvrde da taj paradajz nema smisla kupovati, već tražiti samo onaj domaći na pijaci.
Ali za taj je, kako kažu, još rano i da je ovaj problematičan neki uvozni iz, recimo, Tunguzije.
A od takvog paradajza, kažu, cigarete imaju više vitamina.
Štobse reklo, crveni Marlboro ima više vitamina od ovoga.
— Prvorođena (@UKalisi) June 22, 2021
U svemu tome bilo je i mudrih saveta, recimo, da treba kupovati što ružniji paradajz jer je onaj lep – ovako žilav unutra.
Biraj ružan paradajz
Lep na oko je unutra takav.
Znači mek ružan i nikakav može da bude "paradajz" ovo ostalo sve plastika— Jorgovan (@woljac_volonter) June 22, 2021
Ili da se jednostavno strpimo do sredine jula kad je i sezona paradajzu, pa da tek onda uživamo u njemu.
Kod mene na Kosmaju paradajz stiže polovinom jula. Miriše još neubran i kada ga isečeš pun je k'o jabuka.
— Charles Di Braya (@BayaDiCharles1) June 22, 2021
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare