Za prijatan miris koji će trajati danima, dodajte malo cimeta u vodu za čišćenje podova. Aromatični začin ujedno deluje i antibakterijski.
Cimet se estraktuje iz unutrašnje kore drveta cimeta.
„Rodna“ mesta cimeta kreću se od Okeanije preko Šri Lanke pa sve do Centralne Azije. Ovaj začin ima izuzetno bogatu istoriju, o njemu su pisali Feničani, Kinezi i Egipćani. Ovaj opojni miris bio je poznat i Rimljanima, koji su ga uvozili iz Persijskog zaliva.
Cimet je takođe pronađen u starim kineskim receptima koji datiraju više od 3.000 godina pre nove ere. I danas je ovaj začin rasprostranjen u kuhinji, a sve češće se može naći i u domaćim sredstvima za čišćenje.
Dakle, cimet se vekovima koristi za dodavanje ukusa. Pored fantastičnog mirisa, ima i prirodni antibakterijski efekat. Kada se koristi kao sredstvo za čišćenje, začin može eliminisati mnoge bakterije. Prirodni proizvod je nežan na površini i ne lepi se za pod. Roditelji ne treba da brinu ako njihova deca dođu u kontakt sa vodom za brisanje jer je potpuno bezbedna za decu, piše „Granny Tricks“. Pored antibakterijskog efekta, prijatan miris će ostati u vašem domu nekoliko dana.
Voda sa cimetom za pranje podova se brzo priprema, dodajte malo cimeta u prahu u mlaku vodu.
Druga opcija je da prokuvate malo vode sa štapićima cimeta, a zatim je dodate u kantu za čišćenje. Za jače rešenje koristite eterično ulje cimeta. U vodu treba dodati oko 20 kapi. Zatim možete očistiti pod kao i obično i jednostavno ostaviti da se osuši. Ova vrsta čišćenja se preporučuje jednom nedeljno. I najbolji deo: posle svakog brisanja, vaš stan će mirisati na cimet.
Takođe možete dodati malo cimeta u novu kesu za usisivač za prijatan miris. Kada usisate, miris će se ugodno širiti kroz vaša četiri zida, prenosi „Jutarnji.hr“. Važno je samo da koristite najviše štapić cimeta kako ne biste oštetili uređaj.