Bez začina nema ukusnog jela – a ukoliko kupujete sveže bilje, znate da ono brzo postane neupotrebljivo u kuvanju. Međutim, ne morate da ga bacite, već možete da ga iskoristite na kreativne načine.
Aromatični sastojci bosiljka pomažu u smirivanju nervnog sistema, pa je odličan za kupku.
Da biste izbegli začepljenje odvoda, možete ili da napravite čaj od bosiljka i procedite ga pre nego što ga dodate u vodu za kupanje.
Prokuvajte dve šolje svežeg ili sušenog bosiljka na četiri litre vode. Pustite da bosiljak odstoji u vodi jedan sat, a zatim procedite, podgrejte čaj i sipajte u kadu.
Ako već kuvate na ulju, zašto ne napravite jednostavnu gurmansku poslasticu i dodate mu ukus bosiljka?
Ulje apsorbuje mnoge hranljive kvalitete bilja i začina. Da biste maslinovo ulje „začinili“ svežim bosiljkom, koristite ¾ šolje sveže začinske biljke na 1 šolju ulja.
Sitno iseckajte bosiljak i pomešajte ga sa uljem u sterilizovanoj staklenoj tegli. Držite dve nedelje i protresite teglu nekoliko puta tokom procesa namakanja.
Posle nekoliko nedelja, procedite ulje da odvojite listove. Odbacite ostatak bosiljka u kompost ili baštu. Ostavite u frižideru svoje biljno ulje da mu produžite rok trajanja i dobro ga protresite pre upotrebe.
Namakanje bilja u sirćetu je još jedan način da ih sačuvate za obroke u narednoj sezoni.
Ako koristite bosiljak, iseckajte ga što je moguće sitnije i napunite staklenu teglu do ¾. Napunite teglu sirćetom po vašem izboru, pazeći da pokrije bosiljak najmanje nekoliko centimetara.
Čuvajte sirće na hladnom i tamnom mestu mesec dana. Povremeno ga protresite i s vremena na vreme proveravajte da li je bosiljak upio nešto od toga. Ako bosiljak izbija iznad sirćeta, dodajte još sirćeta. Posle mesec dana procedite sirće da biste odvojili tečnost od biljnog materijala.
Kompostirajte proceđene sastojke i čuvajte sirće u čistoj posudi u tamnom ormariću dalje od toplote, svetlosti i temperaturnih varijacija. Trebalo bi da traje oko godinu dana.
Pravljenje soli je jedan od najjednostavnijih i najzadovoljnijih načina da se iskoristi ostatak bilja.
Bosiljak u prahu dobro usitniti u kućnom blenderu ili mlinu za kafu. Pomešajte bosiljak u prahu u posudi sa jednakom količinom soli (koristite najkvalitetniju so koju možete pronaći), a zatim sipajte mešavinu u solir.
Soliri imaju otvorene rupe, tako da su biljke stalno izložene kiseoniku. Ovo izlaganje će brže razgraditi bilje, ali obično će trajati do šest meseci.
Ako svoje biljne soli držite u tegli sa čvrstim poklopcem mogu trajati godinu dana, a ponekad i duže.
Jednostavno dodajte ¼ šolje bosiljka u prahu na 1 šolju maslaca.
Ako radite sa ohlađenim maslacom, ponovo ga zagrejte dok se ne istopi, dodajte bosiljak i dobro promešajte. Kada se stvrdne, ponovo ga promešajte dok se potpuno ne pomeša. Ne procedite bosiljak; poješćete ga zajedno sa maslacem.
Ostavite ga dve nedelje pre jela. Držite ga u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i upotrebite u roku od nedelju dana.
***
Bonus video: Biljke za imunitet
Pratite nas i na društvenim mrežama: