Žerbo kocke su, sudeći po Gugl pretragama, trenutno najpopularniji domaći slatkiš u Srbiji, a mi vam donosimo starinski recept za kolač koji se topi u ustima.
Žerbo kocke su tradicionalni mađarski kolač, koji je kod nas dobio gomilu pojednostavljenih, bržih i manje ukusnih verzija. Ipak, u kuvarima naših baka još se može naći starinski recept – jedan dobar našli smo na sajtu Zaboravljene poslastice.
Sastojci
Za testo:
4 žumanceta
180 g masti
3 kašike šećera
200 ml toplog mleka
10 g svežeg kvasca
500 g brašna
Za fil:
250 g mlevenih oraha
250 g šećera
6 vršnih kašika džema od kajsija
(sve sastojke podelite na dva)
Preliv:
200 g čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake
3 kašike meda
komadić putera (20 g)
Priprema
Za pripremu testa istopite kvasac u mleku sa šećerom i dve kašike od količine spremljenog brašna. Ostavite ga desetak minuta da se digne na toplom. Mast na sobnoj temperaturi isecite na kockice i umutite sa žumancima. Dodajte joj i mešavinu sa kvascem, pa onda postepeno brašno, dok se sve lepo ne izjednači. Mesite dok ne dobijete testo koje se ne lepi, a onda ga ostavite ga prekriveno krpom na toplom mestu barem 40 minuta.
Oblikujte tri loptice od testa i svaku razvucite oklagijom po obliku pleha u kojem ćete peći kolač.
Stavite prvu koru na dno pleha i razmažite tri kašike džema, pa ravnomerno pospite prvu polovinu šećera, pa polovinu oraha. Pažljivo nanesite preko fila drugu koru, ponovite filovanje istim redosledom i prekrite trećom korom.
Kolač stavite u rernu zagrejanu na 160º C i pecite pola sata (ako primetite da je suviše brzo potamneo, malo smanjite vatru). Izvadite i pustite da se ohladi.
U međuvremenu spremite čokoladni preliv. Ključalu slatku pavlaku prelite preko izlomljene čokolade, ostavite da se rastopi malo i promešajte sve, dodajući med i puter. Ravnomerno ga rasporedite po površini kolača i pustite da se dobro ohladi pre sečenja na kocke i serviranja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: