Začinjena hrana može imati posledice po vaše zdravlje, Foto: Sergio Hayashi / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim što ima bolji ukus, veruje se da začinjena hrana može pomoći i kod gubitka težine, srčanih oboljenja, pa čak i depresije.

Neka istraživanja su pokazala da obrok sa malo kapsaicina (supstanca u čili paprici koja joj daje karakterističan ukus) može čak pozitivno uticati na produženje života. Međutim, začinjena hrana nije za svakoga i može biti štetna za one koji preteruju.

Postoje neke neprijatne i štetne posledice konzumiranja začinjene hrane za koje možda ranije niste čuli.

Može imati laksativan efekat

Konzumiranje začinjene hrane jedan je od najčešćih krivaca za stomačne tegobe i dijareju. Prema jednoj naučnoj studiji, kapsaicin, ako se konzumira u izobilju, može izazvati iritaciju sluzokože želuca. Previše kapsaicina, prema ljudima u Healthlineu, može dovesti do „mučnine“, „povraćanja“, „bola u stomaku“ i „dijareje koja peče“. Stoga, ako otkrijete da ste preosetljivi na začinjenu hranu, bilo bi dobro da prestanete da je jedete.

Može izazvati akne i ekcem

„Kada začinjena hrana izazove upalu u crevima, ponekad ta upala postaje vidljiva na koži u vidu crvenila, akni ili čak ekcema“, objasnila je američka dermatološkinja Rebeka Tang za Allure.

Može izazvati nesanicu

Ako volite obrok bogat začinima, možda biste želeli da ograničite takav obrok na ručak. Začinjena i kisela hrana može da izazove gorušicu, kažu zdravstveni stručnjaci iz WebMD-a. Vodeći stručnjaci ne preporučuju konzumiranje začinjene hranu pre spavanja jer ležeći položaj zapravo može da pogorša neprijatno stanje.

Može da utiče na vaš glas

Zdravstveni stručnjaci sa klinike Mejo upozoravaju da je konzumiranje prezačnjene hrane jedna od stvari koja može da iritira grlo. Ako ste neko ko pati od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), to može dovesti ne samo do povraćanja već i do bola, otoka i promuklosti.

Može izazvati plikove i osip

Američki doktor Bari Grin takođe kaže da kontakt sa nekom začinjenom hranom može biti potencijalno rizičan.

„Začinjena hrana stimuliše receptore u koži koji inače reaguju na toplotu. Ovi receptori su vlakna pomoću kojih osećamo bol. Reaguju na ekstremne temperature i intenzivne stimulacije, kao što su štipanje i sečenje. Oni takođe reaguju na određene hemijske faktore. Kada se ova vlakna stimulišu supstancom čili paprike, centralni nervni sistem može poslati dvosmislen nervni odgovor“, objasnio je on za Scientific American, a prenosi N1.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar