Na spisak 50 najboljih poslastica na svetu CNN je stavio turske baklave, austrijske štrudle od jabuke i nemački švarcvald, ali i arapski katayef (qatayef), odnosno arapske palačinke punjene kremom od sira, suvim voćem i orašastim plodovima, često uz dodatak ružine vodice i cimeta.
Slatka i mirisna ružina vodica destilat je ružinih latica, ali možete je i izostaviti ili je zameniti slatkim sirupom ili medom.
Varijacija na temu arapskih palačinki ima puno – razlijkuju se u veličini, nadevima, kao i načinu pripreme, a nakon punjenja se mogu odmah poslužiti, ili pak ispržiti u ulju ili ispeći, navodi Punkufer.
Recept koji prenosimo je za qatayef asafiri, a namaz je ashta.
1 šoljica brašna
1 šoljica griza
2 kašičice šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice instant suvog kvasca
¼ kašičice soli
2 i 1/2 šoljice tople vode
1/4 šoljice mlevenih pistaća
Med prema potrebi
Ashta
1 kašika griza
1,5 kašika skrobnog brašna
1 šoljica mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašike maskarponea
1/2 šolje tosta ili hleba bez kore narezanog na kockice
U posudu stavite suve sastojke za arapske palačinke pa dodajte vodu i promešajte, poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Testo bi trebalo da bude ređe od onog za naše palačinke. Pripremite aštu. Pomešajte griz, skrobno brašno i 1/4 šoljice mleka i vanile. Zagrejte na šporetu dodajući ostatak mleka mešajući dok ne postane gusto i penasto. Zatim dodajte maskarpone i dobro promešajte dok se ne sjedini pa ubacite kockice hleba i pustite da se ohladi.
Zagrejte tiganj pa ulijte 2 kašike smese za palačinke. Pecite dok se ne pojave mehurići, a ivice ispeku dovoljno da mogu da se odvoje. Palačinke ne treba okretati, dovoljno ih je peći samo s jedne strane.
U svaku palačinku stavite oko kašiku smese od sira, spojite ivice i uvaljajte ih u usitnjene pistaće. Po ukusu prelijte medom.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare