Krompir je nezamenjiv sastojak gotovo svake kuhinje. Hranljiv je i omiljen među odraslima i decom. Postoji mnogo trikova pomoću kojih se mogu postići bolji rezultati pri pripremi jela od krompira.
U čemu je tajna savršeno skuvanog krompira?
Sirće je proizvod koji uvek imamo pri ruci, bilo da je reč o belom ili vinskom, i ne sme da nedostaje u kuhinjskom ormaru. Odlično je kao ekološko i efikasno sredstvo za čišćenje, koristi se i u kozmetici, ali može biti i veoma korisno u pripremi krompira.

Beli krompir sadrži više skroba, pa je zbog svoje brašnaste teksture idealan za pripremu ukusnog pirea. S druge strane, čvršći krompir (voskaste teksture) savršen je za prženje ili pečenje. Sve što treba da uradite jeste da kuvate krompir oko 30 minuta, a nakon 15 minuta dodate so i malo sirćeta.
Sirće pomaže da se na spoljašnjoj strani krompira formira tanka korica koja mu pomaže da zadrži oblik. Koje god sirće da upotrebite, poslužiće svrsi. Ipak, nemojte preterivati, previše sirćeta može dati gorak ukus krompiru. Dovoljna je jedna kašičica na četiri ili pet krompira. Kiselina iz sirćeta sprečava razgradnju pektina u krompiru, pa se on ne raspada tokom kuvanja. Umesto sirćeta možete koristiti i limunov sok.

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, krompir dobija izraženiji, puniji i neodoljivo ukusan ukus.