Stevo Karapandža, najpopularniji TV kuvar iz vremena Jugoslavije, često napominje najviše voli jela "na kašiku". Iz njegove kolekcije izabrali smo tri specijaliteta koji samo na prvi pogled deluju jednostavno.
ČORBAST PASULJ
Sastojci
450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
2 šargarepe
2 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 lovorova lista
300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
1 kašičica crvene mlevene paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašika biljnog začina
2 kašike brašna
30 ml ulja
po ukusu soli
Priprema
Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu da prenoći. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije dve glavice crnog luka i dodati pasulju, kao i dva lovorova lista.
Očistiti i iseckati šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata, a po potrebi dodavati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.
Za zapršku zagrejati ulje u tiganju, dodati brašno i propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti malo, dodati mlevenu papriku i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.
SRPSKA JAGNJEĆA ČORBA
Sastojci
1 kg jagnjetine (rebra i vrat)
2 kašike ulja
1 glavica belog luka
50 g šargarepe
30 g svežeg celera
50 g korena peršuna
30 g paradajz pirea
malo mlevene crvene paprike
1 lovorov list
30 g brašna
1,5 l osnove supe
1 dcl kisele pavlake
1 žumance
kašičica limunovog soka
1/2 veze peršunovog lista
1 kašika mešavine začina
so
biber u zrnu
Priprema
Meso oprati i iseći na veće kocke. Koren peršuna, celer i šargarepu očistiti i iseckati na manje kocke. Na ulju ispržiti iseckan crni luk dok ne dobije staklast izgled, dodati meso i kratko prodinstati, a onda dodati iseckan peršun, celer i šargarepu i dinstati još malo.
Dodati brašno, mlevenu papriku, lovorov list, paradajz pire, so, kažiku mešavine začina i doliti oko 1,5 l osnove supe.
Kada meso i povrće postanu mekani, skloniti sa vatre i dodati kiselu pavlaku u koju je prethodno umućeno žumance. Skloniti sa vatre i dodati so, biber i sok od limuna, a pre posluživanja i sitno seckan peršunov list.
PAPAZJANIJA
Sastojci
1 kg govedine
300 g šargarepe
100 g korena peršuna
150 g svežeg celera
500 g prokelja
100 g paštrnaka
300 g krompira
500 g crnog luka (u sitnijim glavicama)
50 g masti
1 dl sirćeta ili vina
voda
4 čena belog luka
2 lovorova lista
so
biber u zrnu
Priprema
Povrće očistiti i iseći na tanke štapiće, prokelj i krompir na kolutove. Šerpu sa debljim dnom premazati mašću, naslagati meso i posoliti. Zatim ređati povrće po slojevima.
Dodati sve začine, zaliti sirćetom ili belim vinom, prekriti i kuvati na tihoj vatri 2 do 3 sata u rerni.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: