Foto: Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia

U okviru nove rubrike na portalu Nova.rs predstavljamo recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije.

Posle sarme od kiselog kupusa, nastavljamo s gulašom. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.

recept za gulaš
Foto:privatna arhiva

Recept Živke Aćimović (80) iz Čibutkovice

Sastojci:

500 g svinjskog ili junećeg mesa

2 veće glavice crnog luka

1 krompir

1 šargarepa

1 šoljica mlevenog paradajza

so

vegeta

aleva paprika

Pročitajte još:

Priprema:

U većoj šerpi na ulju propržite sitno iseckan luk, dodajte meso i malo dinstajte. Zatim nalijte vodom i ubacite krompir iseckan na kockice i šargarepu iseckanu na kolutove, mleveni paradajz i začinite. Kuvajte oko sat vremena uz povremeno dolivanje vodom.

Pri kraju napravite zapršku od brašna i aleve paprike, sipajte u gulaš i još malo kuvajte. Gulaš služite sa kuvanom testeninom ili pireom.

Recept Bosiljke Radosavljević (73) iz Beograda

Sastojci:

1 kg goveđeg mesa od buta

4 glavice crnog luka

2 struka praziluka

3-4 šargarepe

koren celera (pola manje glavice)

2-3 lista lovora

2-3 čena belog luka

aleva paprika

1 kašika paradajz pirea

biber i so po ukusu

200 ml belog vina

1 kašika suvog peršuna

pola kašičice origana

na vrh noža korijandera

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majda & Panda (@hungrypanda.cz)

Priprema:

Na ulju propržite krupno isečen beli luk, dodajte na kocke isečeno meso i pržite da porumeni sa svih strana. U drugoj posudi malo izdinstajte crni luk, praziluk, šargarepu i celer. Sastavite s mesom i dodajte lovor, peršun, papriku, paradajz pire, so i biber. Poklopite i dinstajte na umerenoj vatri sat do sat i po. Povremeno dolivajte belim vinom. Na kraju dodajte origano i korijander.

Recept Svetlane Živković (65) iz Lazarevca

Sastojci:

700-800 g mesa (junetina, teletina ili piletina)

7-8 glavica crnog luka

2 šargarepe

2-3 čena belog luka

3 crvene i 3 zelene sveže paprike

1 list lovora

malo soli i mlevenog bibera i suvog peršuna

2,5 čaše vode

malo ulja

1 kašičica aleve paprike

Priprema:

U malo zagrejanog ulja stavite crni luk isečen na rebarca, dodajte šargarepu isečenu na kolutove i sitno iseckan beli luk i malo dinstajte. Potom ubacite svežu papriku isečenu na kockice, list lovora, malo soli, mlevenog bibera i pola čaše vode i poklopite šerpu. Tako prodinstajte petnaestak minuta. U povrće onda ubacite meso iseckano na kockice, dolijte dve čaše vode i dinstajte zajedno sa povrćem. Začinite vegetom i peršunom.

Kad meso omekša, napravite zspršku: na malo ulja propržite kašiku brašna i kašičicu aleve paprike, pa sipajte u gulaš i sve zajedno prokrčkajte na tihoj vatri.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar