U okviru nove rubrike na portalu Nova.rs predstavljamo recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije.
Posle sarme od kiselog kupusa, nastavljamo s gulašom. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.
Sastojci:
500 g svinjskog ili junećeg mesa
2 veće glavice crnog luka
1 krompir
1 šargarepa
1 šoljica mlevenog paradajza
so
vegeta
aleva paprika
Priprema:
U većoj šerpi na ulju propržite sitno iseckan luk, dodajte meso i malo dinstajte. Zatim nalijte vodom i ubacite krompir iseckan na kockice i šargarepu iseckanu na kolutove, mleveni paradajz i začinite. Kuvajte oko sat vremena uz povremeno dolivanje vodom.
Pri kraju napravite zapršku od brašna i aleve paprike, sipajte u gulaš i još malo kuvajte. Gulaš služite sa kuvanom testeninom ili pireom.
Sastojci:
1 kg goveđeg mesa od buta
4 glavice crnog luka
2 struka praziluka
3-4 šargarepe
koren celera (pola manje glavice)
2-3 lista lovora
2-3 čena belog luka
aleva paprika
1 kašika paradajz pirea
biber i so po ukusu
200 ml belog vina
1 kašika suvog peršuna
pola kašičice origana
na vrh noža korijandera
View this post on Instagram
Priprema:
Na ulju propržite krupno isečen beli luk, dodajte na kocke isečeno meso i pržite da porumeni sa svih strana. U drugoj posudi malo izdinstajte crni luk, praziluk, šargarepu i celer. Sastavite s mesom i dodajte lovor, peršun, papriku, paradajz pire, so i biber. Poklopite i dinstajte na umerenoj vatri sat do sat i po. Povremeno dolivajte belim vinom. Na kraju dodajte origano i korijander.
Sastojci:
700-800 g mesa (junetina, teletina ili piletina)
7-8 glavica crnog luka
2 šargarepe
2-3 čena belog luka
3 crvene i 3 zelene sveže paprike
1 list lovora
malo soli i mlevenog bibera i suvog peršuna
2,5 čaše vode
malo ulja
1 kašičica aleve paprike
Priprema:
U malo zagrejanog ulja stavite crni luk isečen na rebarca, dodajte šargarepu isečenu na kolutove i sitno iseckan beli luk i malo dinstajte. Potom ubacite svežu papriku isečenu na kockice, list lovora, malo soli, mlevenog bibera i pola čaše vode i poklopite šerpu. Tako prodinstajte petnaestak minuta. U povrće onda ubacite meso iseckano na kockice, dolijte dve čaše vode i dinstajte zajedno sa povrćem. Začinite vegetom i peršunom.
Kad meso omekša, napravite zspršku: na malo ulja propržite kašiku brašna i kašičicu aleve paprike, pa sipajte u gulaš i sve zajedno prokrčkajte na tihoj vatri.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: