Foto:Credit line: Aleksandr Kuzmin / Tetra Images / Profimedia

Najpopularniji recepti za picu.

Pica (ital. pizza) je sinonim za italijansku kuhinju, ali i verovatno najpopularnije jelo današnjice širom sveta. U Evropi je prisutna vekovima, svoje obožavaoce našla je i u Aziji u čijoj tradicionalnoj kuhinji pečena testa nisu uobičajna, a procene kažu da je u SAD tržište pica restorana dostiglo vrednost od čak 55 milijardi dolara. Priprema pice je jednostavna, a varijacije brojne i kada je reč o tipu testa, tako i kada je reč o nadevima.

Istorijat pice

Pica kakvu poznajemo danas najčešće izgleda ovako – tanko okruglo testo za pizzu na koje se dodaje paradajz sos, različite vrste sira, mesa, povrća, začina i drugih sastojaka.

Paradajz sos postao je ključni sastojak pice tek u 16. veku kada je u Italiju stigao paradajz iz Latinske Amerike. Siromašno stanovništvo Napulja, koje je brzo prihvatilo novu namirnicu, počelo je da je dodaje na tanko testo i tako je nastala jedna od najpoznatijih pica današnjice – Napolitana (paradajz, svež sir, salama, maslinovo ulje).

Do tada, u Italiji pica se često nazivala i jelom za siromašne, obzirom da je verzija ovog jela bila uočajena za sluge u srednjem veku koji su ostatke hrane svojih gospodara stavljali na deblji hleb, prelivali nekim sosom i stavljali u pećnicu.

Vekovima ranije, pre nego što se paradajz odomaćio na picama, ovo jelo pripremano je sa sirom, pa čak i sa urmama i medom. Rimski istoričar Marko Porcije Katon zabeležio je da je u 3. veku pre nove ere neka varijanta pice pripremana kao „okruglo testo preliveno maslinovim uljem, biljem i medom ispečeno na kamenu“. Čak i u ostacima Pompeje, koju je zatrpala lava vulkana Vezuv 79. godine, pronađeni su ostaci okruglog peciva.

Pročitajte i:

Najbolje testo za pizzu

Okuglo tanko testo i danas je tipično za pice, s tim da postoje različiti recepti za testo u zavisnosti od vrste pice, ali i ukusa. Danas su dostupna i brojna polupečena testa koja se mogu kupiti u supermarketima, ali najbolje testo za pizzu je ono koje napravite sami.

Osnovna vezija testa nije previše zahtevna i pravi se od brašna, kvasca, ulja, šećera i soli.

Pripremu testa počnite mrvljenjem kvasca u mlakoj vodi, kojoj ćete potom dodati šećer, so, ulje i kašiku brašna. Zatim sačekajte da kvasac “proradi”. Potom dodajte brašno i dobro umutite.Kada više ne može da se mesi, dodajte ostatak brašna i vrlo lagano zamesite testo. Premažite ga ostatkom ulja sa svih strana i ostavite oko 30 minuta. Kada je naraslo, pospite radnu površinu sa malo brašna i potom rukama lagano pritisnite testo. Da biste razvukli testo nije vam potrebna oklagija. Kada ste postigli željeni oblik i debljinu testa, prebacite ga u pleh i stavite u rerenu zagrejanu na najvišoj temperaturi.

Postoji i jedan koristan trik koji će vam pomoći da se testo dobro ispeče. Picu stavite na prvu rešetku odozdo, odnosno tako da pleh bude na najnižoj rešetki.

Koje brašno je najbolje za picu?

Za hrskavo testo za picu koristite višenamensko brašno. Većina višenamenskog brašna sadrži od 9 do 11% proteina, a samim tim i 9 do 11% glutena. Višenamensko brašno se može koristiti za gotovo sve jer je napravljeno od mešavine tvrde i meke pšenice.

Najbolje testo za pizzu – recepti

Sastojci:

2-2 ⅓ šolje univerzalnog brašna ili pšeničnog brašna, 1 kesica instant kvasca (2 ¼ kašičice), 1 ½ kašičice šećera, 3/4 kašičice soli, 1/8-1/4 kašičice belog luka u prahu i/ili suvog lišća bosiljka po želji, 2 kašike maslinovog ulja, 3/4 šolje tople vode (175 ml)

Priprema:

Spojite 1 šolju (125 g) brašna, instant kvasca, šećera i soli u velikoj posudi. Po želji u ovom trenutku dodajte i beli luk u prahu i sušeni bosiljak. Dodajte maslinovo ulje i toplu vodu i drvenom kašikom dobro promešajte.

Postepeno dodajte još 1 šolju (125g) brašna. Po potrebi dodajte brašnoi mešajte dok se testo ne formira u elastičnu kuglu i počne da se povlači sa bočnih strana posude. Testo će i dalje biti malo lepljivo..

Posebnu, veliku posudu namažite maslinovim uljem. Oblikujte testo za picu u kuglu i prebacite u posudu. Rukama valjajte testo za picu duž unutrašnjosti posude dok se ne premaže maslinovim uljem, a zatim posudu čvrsto pokrijte plastičnom folijom. Ostavite testo na toplom mestu 30 minuta ili dok se ne udvostruči.

Kada se testo digne, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i oblikujte. Potom stavite testo u pleh i premažite maslinovim uljem celu površinu uključujući koru. Viljuškom probušite rupe po centru pice kako ne bi puklo u rerni i dodajte željene prelive. Pecite u zagrejanoj rerni na 215 stepeni 13-15 minuta.

Italijanski recept za testo za picu

Potrebno je:

7 šolja brašna, 1 ravna kašičica fine morske soli, 2 kesice suvog kvasca, 1 kašika šećera, 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 2 1/2 šoljice mlake vode

Priprema:

Prosejati brašno i so na čistu radnu površinu i u sredini napraviti krug.

U činiji pomešati kvasac, šećer i ekstra devičansko maslinovo ulje sa vodom i ostaviti da odstoji par minuta, a zatim sipati u krug koji ste napravili u brašnu. Stavite brašno u tečnost u sredini. Dobro umesiti dok ne postane glatko, elastično testo. Stavite loptu od testa u veliku činiju koju ste prethodno posuli brašnom, a onda odozgo još malo pospite brašnom. Pokrijte činiju vlažnom krpom i ostavite u toploj prostoriji oko jedan sat.

Zatim izvadite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga malo malo kako bi izbacili vazduh iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga odložiti, zamotano u plastičnu foliju, u frižideru ili zamrzivaču.

Napolitansko testo za picu

U mikser sipati litar vode, rastvoriti oko 50-55 g soli, dodati 0,2 kg brašna i 3 g kvasca. Mešajte i postepeno dodajte još 1,8 kg brašna dok ne postignete željenu konzistenciju testa.

Posle oko 20 minuta mešanja, trebalo bi da se formira kugla testa. Mešavina za testo treba da bude lepljiva, glatka i elastična. Stavite na radnu ploču i ostavite da odstoji dva sata pokriveno vlažnom krpom da naraste, a zatim pomoću noža ili špatule podelite na nekoliko jednakih delova i ručno formirajte loptice od testa. Originalna napuljska pica pravi se od kuglica testa težine između 180 i 250 g.

Nakon što ste formirali loptice od testa, ostavite ih u plastičnim kutijama da se polako dižu na sobnoj temperaturi. Ova faza traje između 4 i 6 sati. Nakon stajanja, kuglice su spremne za upotrebu..

Testo se zatim rukama razvlači i okreće nekoliko puta, a na kraju se formira krug od testa, pri čemu podloga za picu napolitana treba da bude u sredini tanka oko četiri milimetra, a pri dnu debljine najviše 1-2 cm.

Brzo testo za picu

Brzo testo za picu sa kvascem

Sastojci: 4 dl brasna (može se i pomesati jedan deo belog, jedan deo integralnog), 2 male kašike praška za pecivo, ½ kasičice soli, 4 kašike maslinovog ulja i 1½ dl mleka (može i voda).

Priprema: Prvo izmešajte sve suve sastojke, zatim dodajte ulje i mleko i umesite testo. Testo se može koristiti odmah, a možete ga i ostaviti da odstoji u foliji u frižideru. Kada stavite nadev koji želite, ovom testu je potrebno između 12 i 15 minuta da se ispeče u rereni na temperaturi 225 stepeni.

Vazdušasto testo za picu

Sastojci: 4 dl brasna (može se i pomešati jedan deo belog, jedan deo integralnog), 2 kasičice praška za pecivo, pola kasičice soli, 4 kašike maslinovog ulja i 1½ dl mleka (može i voda).

Priprema: Zagrejte 250 mililitra jogurta, ali nemojte zagrevati do vrenja, treba da bude samo mlako, jer to je idealna temperatura da kvasac počne da reaguje. U jogurt dodajte kešicu suvog kvasca, šećer, 50 mililitra vode i kašičicu brašna. Sve pomešajte i ostavite kvasac da reaguje oko 15 minuta. Prekrijte sve sa krpom ili aluminijumskom folijom.

Nakon toga, kada je kvasac narasao, dodajte 100 mililitra ulja i tako, pomešajte i onda malo po malo dodajte brašno i izmešajte. Ubrzo će biti toliko brašna da ćete moći oblikovati samo rukama.

Sjedinite smesu i mesite testo oko 10 minuta, dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Onda oblikujte testo u pogaču i ostavite još pola sata da odstoji u činiji, prekriveno krpom. Testo za picu sa jogurtom je spremno, nakon toga nanesite sastojke na picu i ispecite u rerni.

Integralno testo za picu

Sastojci:

1 kesica suvog kvasca, 1 1/3 šolje mlake vode, 2 šolje integralnog brašna, 2 šolje belog brašna, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika meda (ukoliko ne želite med, stavite kašičicu šećera), 1 1/2 kašičice soli

Priprema:

Pomešajte kvasac sa vodom u činiji i ostavite oko pet minuta da kvasac krene da deluje. Stavite brašno i so u jednu veliku činiju i promešajte. Dodajte ulje i med u mešavinu vode i kvasca. Promešajte.

Ove tečne sastojke dodajte u činiju sa brašnom i mesite dok ne dobijete glatko testo. Dodati brašno po potrebi da se testo ne bi lepilo. Napravite loptu od testa i premestite je u sud koji ste premazali uljem. Pokrijte i ostavite testo da odstoji oko sat vremena.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Isecite testo na četiri jednake lopte, istanjite svaku loptu na manji krug i ostavite da odstoje još jedno 5 minuta.

Svaki krug oklagijom i rukama istanite u krug prečnika 23 cm. Poželjno je da testo bude tanko kako bi nakon pečenja bila hrskavo. Izbodite testo višuljkom na nekoliko mesta. Pecite ovako istanjeno testo u plehu za picu oko pet minuta. Izvadite iz rerne, stavite fil po želji i pecite još 10 minuta.

Testo za picu bez glutena

Sastojci:

150 g brašna, 5 g svežeg kvasca, 120 ml mlake vode, 5 g soli, 1 kašika maslinovog ulja

4 kašike paradajz paste, 125 g mocarele, prstohvat soli, prstohvat origana, 1 šaka artičoka, 1 šaka pečuraka, 1 šaka šunke

Priprema:

Sveži kvasac se stavi u mlaku vodu dok se ne aktivira. Dodajte prosejano brašno. Rastvorite so u malo vode i dodajte je u smesu. Na kraju dodajte malo maslinovog ulja i nastavite da mesite.

Testo za picu od karfiola

Sastojci: 1 manja glavica karfiola, 1 jaje, 1/4 šolje parmezana, 1/4 šolje rendanog kačkavalja, po ukusu so i crni biber, 1/4 šolje suvog origana, 1 čen belog luka, sitno iseckan

Za preliv: spanać, feta sir, masline, paradajz

Priprema:

Operite i dobro osušite karfiol. Isecite, očistite drške i stavite u blender. Izmeljite sitno. Pokrijte kuhinjskim papirom i stavite u mikrotalasnu 4-5 minuta. Ispraznite izmleven karfiol na krpu i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 220 stepeni. Ostavite tepsiju na kojoj ćete peći picu u rernu da se zagreje. Karfiol zamotajte u krpu i dobro ga iscedite. Umešajte parmezan, rendani kačkavalj, pa i suve začine, kao i beli luk.

Izmutite jaja i dodajte dok ne dobijemo testo. Testo stavite na papir za pečenje. Kora se peče oko 8-11 minuta. Izvadte koru, premažite sa malo maslinovog ulja, pa stavite feta sir, masline, crveni luk, paradajz i sveže seckan peršun. Pecite još pet minuta.

***

BONUS VIDEO: Neobičan specijalitet koji obavezno morate da probate u Skoplju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar