Ukoliko ste mislili da je ovo najlakša kulinarska operacija, prevarili ste se.
U britanskim medijima, najbolji način kuvanja jaja ponovo je tema o kojoj se priča. Debati su se pridružili slavni kuvari i podelili su neke svoje trikove.
Engleska kuvarica Dalija En Smit svojevremeno je bila žrtva podsmeha, jer je ljude podučavala osnovnim kulinarskim veštinama, pa čak i kako da skuvaju jaja.
Međutim, danas je situacija drugačija, a istraživanje je pokazalo da svaka četvrta odrasla osoba zapravo ne zna da obavi ovaj naizgled jednostavan kulinarski poduhvat.
Iz tog razloga, Telegraph je pozvao svoje čitaoce da zajedno naprave vodič za kuvanje jaja, pa da samim tim pošalju svoje savete i načine na koje spremaju i jedu kuvana jaja.
Vreme pogodno za konzumiranje nakon kuvanja jaja, boja žumanceta i čuvanje jaja pitanja su u koja su se uključili i stručnjaci.
Većina se slaže da treba koristiti sveža jaja i da je ključna kuvana voda, što je ujedno i jedina stvar oko koje se podudaraju mišljenja.
Obazirući se na različite metode poznatih kuvara, autori primećuju da postoji mnogo različitih načina da se skuva savršeno kuvano jaje.
Prvo pitanje koje se postavlja jeste – da li je bolje kuvati jaja u toploj ili hladnoj vodi?
Eleanor Steafel, kolumnistkinja Telegrafa i autorka kuvara Večera petkom uveče, smatra da je najbolje jaja kuvati 6.5 minuta u ključaloj vodi, a zatim ih hladiti pod mlazom vode 30 sekundi.
Britanski savet za industriju jaja savetuje da jaje prelijete hladnom vodom, a zatim stavite lonac na jaku vatru. Kada voda provri, za meko kuvana jaja dovoljno je tri minuta, a za nešto čvršće žumance i belance četiri minuta, i pet minuta za tvrdo kuvano jaje.
Stručnjaci su podelili i trik kojim proveravaju da li je jaje spremno. Naime, ako se jaje pomera i ljulja u ključaloj vodi, žumance i belance su i dalje tečni, međutim ako se vrti u mestu bez okretanja, jaje je potpuno skuvano, piše 24sata.hr.
Ukoliko kuvano jaje želite da ostavite za kasnije, ipak ne želite tvrdo kuvano jaje ili se nadate da ćete na vreme zaustaviti kuvanje kako biste dobili mekano žumance, tvrdo kuvano jaje možete staviti pod hladnu vodu ili čak potopiti jaje u činiju sa ledenom vodom.
Britanski savet za industriju jaja kaže da potapanje jaja u vodu neutrališe sivu liniju koja se pojavljuje oko žumanca. Takođe, ovaj postupak malo će skupiti jaje unutar ljuske, što će olakšati ljuštenje, piše citymagazine.danas.rs.
BONUS VIDEO: