Mnogima je ovo bila omiljena poslastica detinjstva - ako se sećate ukusa Vasine torte, ovo je recept da ga rekreirate.
„Vasina torta autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908. godine. Po priči, nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje. Da li je priča istinita ili ne, nije ni važno, ali je bitno da ova torta spada u legende kulinarstva i da je svaka žena treba bar jednom u životu da je napraviti“, piše na blogu Food for thought autorka Jelena.
Ako i vi želite da je probate, evo recepta.
Za koru
5 krupnijih belanaca
5 kašika šećera
5 žumanaca
1 kašika mekog brašna
50 g mlevenih oraha
40 g rendane čokolade
Za fil od oraha, čokolade i pomorandže:
4 žumanceta
4 kašike šećera
200 g mlevenih oraha
100 ml mleka
125 g šećera
60 g otopljene crne čokolade
10 kašika pomorandžinog soka
malo izrendane korice od pomoradže
150 g putera sobne temperature
Za šam sa špinovanim šećerom
4 belanca
250 g šećera
150 ml vode
Za čokoladni preliv
150 g čokolade
2 kašike ulja
1 kašika mleka
malo putera
Priprema:
Za koru: umutiti belanca, pa pred kraj dodavati jednu po jednu kašiku šećera, dok se ne formira čvrst šam (shaum). Dodavati jedno po jedno žumance i lagano ih umešati, samo prevrćući šam, varjačom, odozdo na gore. Isto tako dodati brašno, mlevene orahe i čokoladu, pazeći da šam što manje splasne.
Obložiti okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm papirom za pečenje. Ispeći koru, na 180 C oko 25 min (zavisi od vaše rerne). Izvaditi koru iz kalupa i ostaviti da se ohladi do kraja.
Za fil: mikserom mutiti žumanca sa šećerom i kuvati ih na pari oko 5 minuta (žumanca se ovde kuvaju kratko samo radi termičke obrade). Ohladiti ih potpuno. Kada se ohlade, spojiti ih sa prethodno umućenim puterom. Popariti 200 g mlevenih oraha sa vrućim mlekom u kome je rastvoreno 125 g šećera. U mlaku smesu dodati otopljenu čokoladu, narendanu koricu pomorandže i tačno 10 kašika soka od pomorandže.
Kada se krem od jaja i putera ohladio, kao i krem sa orasima, spojiti ih, muteći mikserom oko minut.
Pošto se korica ohladila, stavili smo je na tacnu za služenje, sada stavimo i obruč nazad oko nje, pa preko kore nanesemo fil. Dobro ohladiti.
Za šaum: Ušpinovati šećer sa vodom, t dok se ne naprave oni beli mehurići, tačnije sve do trenutka dok smesa ne dostigne gustinu gušćeg meda. Za to vreme, kada vidite da se špinovanje privodi kraju, istovremeno završavate mućenje belanaca (jako je važno da se čvrsto umute), stavljate ih da se kuvaju na pari u posudi u kojoj već vri voda i muteći mikserom, postepeno dodajete u vrlo tankom mlazu ušpinovani šećer.
Sve dobro umutiti jedno 5 minuta od trnutka kada se dodaje ušpinovan šećer.
Izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo iz obruča, nožem poravnati sve u krug, pa vratiti obruč, bez stezanja obruča i pažljivo naneti šam, ali nikako ne pritiskati, onoliko čvrsto da ne ostane vazduh (rupe) unutar šama. Skinuti obruč i opet vrućim nožem (poparen vrelom vodom) popraviti ako je negde neophodno. Ostaviti najbolje preko noći da se dobro ohladi.
Za glazuru: rastopiti čokoladu, kašiku mleka, ulje i malo putera (ako ne želite da imate baš hrskavu koricu, koja se malo teže seče, a da ne puca) i preko hladne torte prelijte glazuru, malo mrdajte tortu da čokolada pocuri preko ivica na dole. Glazuru nemojte stavljati preko tolog šama.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: