El Califa de León
El Califa de León; Foto: Gerardo Vieyra/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na štandu El Califa de León u Meksiko sitiju prodaju se isključivo takosi, a postao je prvo takvo mesto koje se može pohvaliti Mišlenovom zvezdicom.

El Califa de León je štand smešten u četvrti San Rafael i služi samo četiri vrste takosa. U ponudi su bistec (taco od goveđeg odreska), chuleta (taco od svinjskog kotleta) i costilla (taco od goveđih rebra), kao i gaonera taco, za koji su se iz Mišlena složili da je najbolji. On se pravi od tanko narezanog goveđeg filea, začinjenog samo solju i s malo limete.

El Califa de León
El Califa de León; Foto: Gerardo Vieyra/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema rečima glavnog šefa Artura Rivere Martineza, čar njegovih jela je upravo u jednostavnosti.

„Tajna je u jednostavnosti našeg takosa. Pravi se samo od tortilje, crvenog ili zelenog umaka, i to je to. To i kvalitet mesa“, rekao je Martinez, zbog čijih se takosa ispred ovog malenog štanda ili kako su ga neki opisali – „rupe u zidu“, svakog dana prave veliki redovi.

Primaju isključivo gotovinu, a cene su vrlo pristupačne s obzirom na to da je, od sada, reč o mestu koje ima Mišlenovu zvezdicu. Bistec taco košta 53 pezosa (oko 2.90 evra), costilla taco 82 pezosa (4.50 evra), gaonera taco 70 pezosa (3.90 evra), a chuleta taco 82 pezosa (4.50 evra).

@unacitaconelmundo Así son los únicos #tacos del planeta con #estrellamichelin 📍 Taqueria el califa del leon Av. Ribera de San Cosme 56 #tacos #ciudaddemexico #cdmx #foodie #viajes #guiacdmx #taqueriaelcalifa ♬ sonido original – unacitaconelmundo

Ipak, s obzirom na izgled samog mesta i reputaciju prestižnog gastro priznanja, mnogi su ostali zbunjeni i ocenjuju da je Mišlenova zvezdica u ovom slučaju „neprimerena“.

„To nije restoran, ima vrlo malo prostora i nema baš nikakve karakteristike kakve traži Michelin, ne znam kako su to uopšte uvrstili u vodič, ali dobro. Čekanje obično traje od pola sata do sat vremena, mnogi jedu stojeći i na ulici, toalet je malen, a lokal nije mesto u koje ćete, na primer, povesti malo dete. Poslepodne je obično puno manja gužva. Ukus takosa je dobar, iako ima i drugih sličnih mesta u gradu s istim ukusom“, pišu po mrežama.

Pročitajte još:

A šta kažu iz Mišlena?

„Ova skromna takerija u četvrti San Rafael u Meksiko Sitiju posluje više od 70 godina, i to s dobrim razlogom. Najpoznatiji su po svom prepoznatljivom gaonera tacou, artiklu na koji su naši Mišlen inspektori posebno obratili pažnju tokom svojih višestrukih poseta. U nastavku naši inspektori iznose nešto o tome šta ih je nateralo da dodele jednu Mišlenovu zvezdicu ovoj jednostavnoj takeriji sa senzacionalnom hranom“, navode.

Inspektori su konstatovali da „ovde nema stolova i stolica – samo metalni pult“, da je u pitanju “skromno mesto pored kojeg biste lako mogli proći da ga i ne primetite, zaklonjeno od pogleda prodavačima odeće i raznim radnjama“… Međutim, to ne utiče na kvalitet hrane.

„Često se kaže da treba da napravite samo jednu stvar, ali dobro, a u slučaju ove takerije – oni rade četiri stvari dobro. Naši inspektori cene jednostavnost El Califinog pristupa“, piše u vodiču te se dodaje: „Radi se o mesu i tortilji bez ikakvih dodataka koji bi bilo šta u jelu doterali ili sakrili.“

Pročitajte još:

Tanko narezano meso priprema se jednostavno i vešto na planči s malo svinjske masti, krupne soli i malo soka od limete – to je to. Ručno pravljene kukuruzne tortilje pripremaju se odmah pored, a sve se sprema po narudžbini. Jelovnik je kratak, a proizvodi visokog kvaliteta i doslednost ključni su za uspeh ove takerije, tvrde iz Mišlena.

„Njihova tehnička sposobnost blista, a budući da imaju samo četiri opcije na jelovniku, to im omogućava da zadrže svoje standarde. Bilo da su ih posetili ujutro ili uveče, tokom užurbanih sati za vreme večere, kvalitet je ostao ista svaki put“, ističu, a prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare