Vrlo važan savet!
Nastasja Nedimović bivša je profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobedila rak.
Među njenim korisnim savetima na Instagramu izdvaja se jedna skorašnja objava u kokoj ona objašnjava šta se sve zapravo nalazi u hlebu koji kupujemo, i to onom crnom „zdravom“.
Mnoge tamne varijante hleba koje se prodaju kao integralne i zdrave zapravo imaju sastav koji neretko nema veze sa zdravljem.
„Evo ga jedan primer – piše da je to heljdin hleb sa semenkama, a prvi sastojak je pšenično belo brašno. Zatim tu je dodati šećer, dekstroza, i vidite koliko slova E je dodato – ‚pravi‘ ražani hleb koji sadrži devet slova E, tj. emulgatore…“, ističe Nastasja.
Nastasja pokazuje i tamni dvopek za koji se kaže da se koristi u dijetalnoj zdravoj ishrani i koji se služi u bolnicama i porodilištima.
„Tu je i integralna kifla sa lanom i susamom koja sadrži 30 sastojaka, među kojima je i margarin, i konzervansi, arome, i emulgatori.“
Na kraju je jasno da je neizmerno važno čitati deklaracije na proizvodima koje kupujemo, a u svemu je dobra stvar domaća alternativa – hleb koji možete da spremite za 35 minuta, sa sve pečenjem.
Nastasja daje recept za njega.
U pitanju je hleb bez belog brašna, bez kvasca, bez šećera.
Sastojci:
150 gr speltinog mekog brašna (može bilo koje)
50 gr brašna od prosa (može bilo koje)
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica himalajske soli
Po 1 kašika semenki (po želji, a i ne mora) i još semenki za posipanje
200 ml jogurta (može i voda, biljno nezaslađeno mleko)
3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Sastavite suve i mokre sastojke, promešajte kašikom, preručite u kalup, pospite semenkama i pecite na 180 stepeni oko pola sata.
BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Miševi prečica ka čarobnom štapiću za mršavljenje
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare