Jelo je pravi spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog, ruralnog i urbanog. Starije generacije obožavaju ljevušu, a mladi u njoj prepoznaju ukus ovog vremena. Dostupna je svima i za svačiji džep. Jede se lagano, meraklijski, ali i kao fast fud. Ljevuša ili prijesnac je jelo za sve!
Veoma staro i jednostavno jelo. Ljevuša, prijesnac, razljevuša, samo su neki od imena ovog tradicionalnog jela iz Bosne. Obeležje je najpre, kuhinje Srba iz Krajine i Hercegovine. Neverovatnog je i posebnog ukusa i možda bi se moglo reći da je ovo jelo najsličnije piti. Prepoznao sam jelo, koje je pravi spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog, ruralnog i urbanog. Starije generacije su ga obožavale – a mladi u njemu prepoznaju svoj ukus. Dostupan je svima i za svačiji džep.
Jede se lagano i meraklijski, ali i kao fast fud – doručak, užina, ručak, večera – kad god. Urbane generacije su oduševljene što je za pripremu potrebno svega 15-tak minuta, a tradicionalisti se tim, kao sopstvenim uspehom diče. Čim je budete spremili biće vam jano zašto je ovo tradicionalno-urbano jelo zlata vredno. Ljevuša ili prijesnac jelo za sve!
4 jaja
200 gr kajmaka
300 gr pšeničnog brašna
100 gr kuruznog brašna (ili palente)
1 kesica praška za pecivo
so po ukusu
300 gr sira
3 dl mleka
2 kašike kiselog mleka
100 gr putera (ili masti)
Preliv
2 dl kisele pavlake
100 gr kajmaka
2 kašike ulja
so
KORAK 1: Umutiti mikserom prvo belanca, a po tom uz mućenje dodavati žumanca, kajmak, so, prašak za pecivo i brašno. Na kraju dodati sir i uz postepeno dodavanje mleka nastaviti ručno mešati. Treba da se dobije testo gušće nego za palačinke. Ako je pregusto slobodno dodati vode.
KORAK 2: U tepsiji otopiti puter i zagrejati rernu na 200 stepeni C (da puter zacvrči). Izliti testo u tepsiju sa vrelom mašću (da bude 1 cm debelo). Peći 30-tak minuta, dok ne porumeni.
KORAK 3: Pred kraj pečenja ljevušu izvaditi iz rerne, iseći je na kocke veličine 5-6 cm i preliti prelivom od pavlake i kajmaka. Vratiti je u rernu i peći do kraja još 5 minuta.
Možete je poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko. Lepa je i vruća i hladna.
Prijatno, želi vam Majstor Amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: