Foto: Shutterstock

Jelo je pravi spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog, ruralnog i urbanog. Starije generacije obožavaju ljevušu, a mladi u njoj prepoznaju ukus ovog vremena. Dostupna je svima i za svačiji džep. Jede se lagano, meraklijski, ali i kao fast fud. Ljevuša ili prijesnac je jelo za sve!

Veoma staro i jednostavno jelo. Ljevuša, prijesnac, razljevuša, samo su neki od imena ovog tradicionalnog jela iz Bosne. Obeležje je najpre, kuhinje Srba iz Krajine i Hercegovine. Neverovatnog je i posebnog ukusa i možda bi se moglo reći da je ovo jelo najsličnije piti. Prepoznao sam jelo, koje je pravi spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog, ruralnog i urbanog. Starije generacije su ga obožavale – a mladi u njemu prepoznaju svoj ukus. Dostupan je svima i za svačiji džep.

O AUTORU

Jede se lagano i meraklijski, ali i kao fast fud – doručak, užina, ručak, večera – kad god. Urbane generacije su oduševljene što je za pripremu potrebno svega 15-tak minuta, a tradicionalisti se tim, kao sopstvenim uspehom diče. Čim je budete spremili biće vam jano zašto je ovo tradicionalno-urbano jelo zlata vredno. Ljevuša ili prijesnac jelo za sve!

Sastojci

4 jaja

200 gr kajmaka

300 gr pšeničnog brašna

100 gr kuruznog brašna (ili palente)

1 kesica praška za pecivo

so po ukusu

300 gr sira

3 dl mleka

2 kašike kiselog mleka

100 gr putera (ili masti)

Preliv

2 dl kisele pavlake

100 gr kajmaka

2 kašike ulja

so

Priprema
Foto: Shutterstock

KORAK 1: Umutiti mikserom prvo belanca, a po tom uz mućenje dodavati žumanca, kajmak, so, prašak za pecivo i brašno. Na kraju dodati sir i uz postepeno dodavanje mleka nastaviti ručno mešati. Treba da se dobije testo gušće nego za palačinke. Ako je pregusto slobodno dodati vode.

JOŠ RECEPATA MAJSTORA AMATERA

KORAK 2: U tepsiji otopiti puter i zagrejati rernu na 200 stepeni C (da puter zacvrči). Izliti testo u tepsiju sa vrelom mašću (da bude 1 cm debelo). Peći 30-tak minuta, dok ne porumeni.

KORAK 3: Pred kraj pečenja ljevušu izvaditi iz rerne, iseći je na kocke veličine 5-6 cm i preliti prelivom od pavlake i kajmaka. Vratiti je u rernu i peći do kraja još 5 minuta.

Možete je poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko. Lepa je i vruća i hladna.

Prijatno, želi vam Majstor Amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar