Najkraće, kvrguša je piletina u testu. Iako je tradicionalno bosansko jelo, mnogi u Bosni ne znaju za kvrgušu. Ovo je kraiški ponos, jer se od vajkada sprema u Krajini - severozapadnom delu Bosne. Prijedor i celi kraj oko njega, su se nadaleko pročuli baš zbog ovog izuzetnog i ukusnog jela. Kvrguša je verovatno dobila ime po komadima pilećeg mesa koji su nepravilnog oblika, pa poređani u testo podsećaju na kvrge. Neki je od milja zovu i Kvrguša batakuša.
1 kg piletine (batak, karabatak)
1 kašika vegete
½ šolje ulja
*
5 jaja
300 gr običnog brašna
100 gr integralnog brašna
1 kesica praška za pecivo
malo soli
2,5 dl jogurta
½ l vode
*
5 kašika kajmaka
200 ml pavlake za kuvanje
2-3 čena belog luka
KORAK 1: Pileće meso posuti vegetom, pobiberiti, posoliti, pouljiti i ostaviti jedan sat da odmori.
Priprema testa
KORAK 2: U razmućena jaja dodavati uz stalno mešanje jogurt, vodu, so, prašak za pecivo i na kraju brašno. Smesa treba da bude nešto gušća od one za palačinke, pa prema tome odmeriti konačan odnos brašna i tekućine.
KORAK 3: Pleh u kome će se peći kvrguša ne sme da bude plitak, jer testo tokom pečenja zna da naraste. Kada se pleh naulji, zajedno sa kajmakom se ubaci u rernu sa temperaturom od 200 stepeni C. Kada masnoća zacvrči, pleh izvaditi iz rerne, sipati polovinu pripremljenog testa, a preko rasporediti meso. Potom sipati preko mesa i preostalu polovinu testa, pa pleh vratiti u rernu. Peći na 200 stepeni C oko 30 minuta. Kvrguša je gotova kad su krajevi malčice hrskavi, a sredina tvrđa. Pečena kvrguša se prelije sa pavlakom za kuvanje i zapeče u rerni još 10 minuta. Ja kao poznati ovisnik od belog luka u jelu, sitno iseckam 2-3 čena i dodam u pavlaku za preliv.
Gotovu kvrgušu malo ohladite, narežite i poslužite uz salatu po vašem izboru.
Sutra:
Majstor amater kuva: Orasnice – hrskave spolja,meke iznutra
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: