Slažu se mnogi da su dvadesete godine prošlog veka inspirativne po mnogo čemu, ali malo ko zna koliko je zanimljiva i maštovita bila kuhinja tog doba. Stari ženski magazini, poput Domaćice i Žene i sveta kriju najrazličitije recepte, od rol-šnicli s mozgom do koha od jabuka, uz koje možete da spremite ručak kakav se jeo pre jednog veka.
Časopis Domaćica, septembar 1921.
Rol-šnicle s mozgom
Sastojci:
300 g svinjskog mozga
3 glavice luka
so
biber
2 jajeta
500 g svinjskog filea
1 kašika masti
2 kašike milerama
Priprema:
Proprži jednu glavicu seckanog luka, dodaj mozak, začini i prodinstaj. Kad se prohladi, ubaci i dva jajeta.
File iseci na šnicle, istuci ih i posloli. Svaku šniclu nafiluj s jedne strane, urolaj, veži koncem i stavi da se dinsta u šerpi na rastopljenoj masti. Kad šnicle porumene, u istu šerpu stavi pun tanjir isečenog crnog luka i dinstaj još dolivajući pomalo vode dok luk sasvim ne splasne. Kad sos bude gotov i meso meko, dodaj mileram i služi.
Koh od jabuka
Sastojci:
5 nakiselih jabuka
6 kašika šećera
8 jaja
1 kašika putera
prezle od dve kifle
Priprema:
Oljušti i sitno naseckaj jabuke i dinstaj ih sa malo šećera da bude kao džem. Odvojeno umuti žumanca, šećer, puter i sve pomešaj sa prohlađenim jabukama. Pri kraju dodaj prezle, na vrh noža cimeta i šne od belanaca. Peci u podmazanom plehu malo duže nego običan koh.
Časopis Žena i svet, mart 1925.
Pre 91 g. u Beogradu je izlazio ženski modni magazin "Žena i svet", imao je oko 80 strana i puno lepih slika, priča, novosti…predivno! pic.twitter.com/0DAYs1W26N
— ŽivojinŽikaPetrović® (@zivojin) March 5, 2017
Somovina u marinadi
Sastojci:
som
3, 4 glavice crnog luka
2 lista lorbera
biber
so
2 šargarepe
vinsko sirće
Priprema:
Isprži na ulju isečenog soma, pa preruči ga u lonac. Na istom ulju u kom se pržio som proprži luk isečen na rebarca, te dodaj lorber, biber i šargarepu isečenu na kolutove. Prelij sirćetom da sve ogrezne. Stavi na vatru da provri, te time, dok je vruće, prelij ribu pokrij i služi sutradan. Ovako spremljena riba može da se jede i deset dana.
Kafriol na francuski način
Sastojci
1 srednji kafriol
vinsko sirće
biber
so
3 jajeta
prezle
Priprema.
Karfiol prvo očiti od lišća. U lonac sa slanom vodom stavi karfiol tako da mu koren bude na gore – tako će iz njega izaći svi crvi i bubice ako ih ima.
Potom karfiol razdeli na ružice i obari u slanoj vodi. Izvadi ih i stavi da odstoje pola sata u sirćetu s malo bibera i soli. Onda izvadi kafriol, uvaljaj u umućena jaja i prezle i pržite na vrelom puteru dok ružice ne porumene.
Guščija džigerica
Sastojci:
omanja guščija džigerica
3 jajeta
1,5 kašika prezli
1 kašika guščije masti
so
biber
100 g mlevenog badema
brašno za posipanje
Priprema:
Iseckaj sitno i izgnječi ili samelji džigericu, pa dodaj tri žumanceta, prezle, mast, so i biber i sneg od belanaca po želji. Lagano izmešaj. Podmaži pleh mašću, pospite mlevenim bademom, po bademu opet pospi brašna i na to izruči smesu. Peci u rerni na umerenoj vatri.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare