hrana kroz istoriju
Foto: Profimedia

Slažu se mnogi da su dvadesete godine prošlog veka inspirativne po mnogo čemu, ali malo ko zna koliko je zanimljiva i maštovita bila kuhinja tog doba. Stari ženski magazini, poput Domaćice i Žene i sveta kriju najrazličitije recepte, od rol-šnicli s mozgom do koha od jabuka, uz koje možete da spremite ručak kakav se jeo pre jednog veka.

Časopis Domaćica, septembar 1921.

Rol-šnicle s mozgom

Sastojci:

300 g svinjskog mozga

3 glavice luka

so

biber

2 jajeta

500 g svinjskog filea

1 kašika masti

2 kašike milerama

Priprema:

Proprži jednu glavicu seckanog luka, dodaj mozak, začini i prodinstaj. Kad se prohladi, ubaci i dva jajeta.

Pročitajte još:

File iseci na šnicle, istuci ih i posloli. Svaku šniclu nafiluj s jedne strane, urolaj, veži koncem i stavi da se dinsta u šerpi na rastopljenoj masti. Kad šnicle porumene, u istu šerpu stavi pun tanjir isečenog crnog luka i dinstaj još dolivajući pomalo vode dok luk sasvim ne splasne. Kad sos bude gotov i meso meko, dodaj mileram i služi.

Koh od jabuka

Sastojci:

5 nakiselih jabuka

6 kašika šećera

8 jaja

1 kašika putera

prezle od dve kifle

Priprema:

Oljušti i sitno naseckaj jabuke i dinstaj ih sa malo šećera da bude kao džem. Odvojeno umuti žumanca, šećer, puter i sve pomešaj sa prohlađenim jabukama. Pri kraju dodaj prezle, na vrh noža cimeta i šne od belanaca. Peci u podmazanom plehu malo duže nego običan koh.

Časopis Žena i svet, mart 1925.

Somovina u marinadi

Sastojci:

som

3, 4 glavice crnog luka

2 lista lorbera

biber

so

2 šargarepe

vinsko sirće

Priprema:

Isprži na ulju isečenog soma, pa preruči ga u lonac. Na istom ulju u kom se pržio som proprži luk isečen na rebarca, te dodaj lorber, biber i šargarepu isečenu na kolutove. Prelij sirćetom da sve ogrezne. Stavi na vatru da provri, te time, dok je vruće, prelij ribu pokrij i služi sutradan. Ovako spremljena riba može da se jede i deset dana.

Kafriol na francuski način

Sastojci

1 srednji kafriol

vinsko sirće

biber

so

3 jajeta

prezle

Priprema.

Karfiol prvo očiti od lišća. U lonac sa slanom vodom stavi karfiol tako da mu koren bude na gore – tako će iz njega izaći svi crvi i bubice ako ih ima.

Potom karfiol razdeli na ružice i obari u slanoj vodi. Izvadi ih i stavi da odstoje pola sata u sirćetu s malo bibera i soli. Onda izvadi kafriol, uvaljaj u umućena jaja i prezle i pržite na vrelom puteru dok ružice ne porumene.

Guščija džigerica

Sastojci:

omanja guščija džigerica

3 jajeta

1,5 kašika prezli

1 kašika guščije masti

so

biber

100 g mlevenog badema

brašno za posipanje

Priprema:

Iseckaj sitno i izgnječi ili samelji džigericu, pa dodaj tri žumanceta, prezle, mast, so i biber i sneg od belanaca po želji. Lagano izmešaj. Podmaži pleh mašću, pospite mlevenim bademom, po bademu opet pospi brašna i na to izruči smesu. Peci u rerni na umerenoj vatri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare