Američka televizijska mreža CNN uvrstila je srpsku proju na listu 50 najboljih hlebova na svetu - ovo "sirotinjsko jelo" predstavljeno je kao „omiljeni pratilac raskošnih gulaša od mesa“.

„Topli parčići srpske proje, ili kukuruznog hleba, omiljeni su pratioci raskošnih srpskih gulaša od mesa“, navodi CNN i dodaje da je u pitanju domaće jelo koje se služi toplo iz rerne.

„Mleveni kukuruz pruža blago slatkasti kontrast slanim dodacima, kao što su kajmak i čvarci“, piše CNN.

Čuveni kukuruzni hleb iz Srbije tako je stao rame uz rame sa francuskim bagetima, meksičkim tortiljama, turskim đevrecima…

Pročitajte još:

Miodrag Mića Ilić, autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ objašnjava za N1 da nije neobično što je CNN proju svrstao u hlebove i navodi da u starim knjigama iz 19. veka ne postoji proja, ali postoji projin hleb. On daje jednostavan recept – kukuruzno brašno, so i voda, pri  čemu je poželjno da brašno bude krupnije mleveno.

Ovakvo jelo je tvrdo, a domaćice su osnovnom receptu dodavale surutku, kajmak, sir, razno povrće i tako smo dobili projaru, kaže Ilić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar