Američka televizijska mreža CNN uvrstila je srpsku proju na listu 50 najboljih hlebova na svetu - ovo "sirotinjsko jelo" predstavljeno je kao „omiljeni pratilac raskošnih gulaša od mesa“.
„Topli parčići srpske proje, ili kukuruznog hleba, omiljeni su pratioci raskošnih srpskih gulaša od mesa“, navodi CNN i dodaje da je u pitanju domaće jelo koje se služi toplo iz rerne.
„Mleveni kukuruz pruža blago slatkasti kontrast slanim dodacima, kao što su kajmak i čvarci“, piše CNN.
Čuveni kukuruzni hleb iz Srbije tako je stao rame uz rame sa francuskim bagetima, meksičkim tortiljama, turskim đevrecima…
Miodrag Mića Ilić, autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ objašnjava za N1 da nije neobično što je CNN proju svrstao u hlebove i navodi da u starim knjigama iz 19. veka ne postoji proja, ali postoji projin hleb. On daje jednostavan recept – kukuruzno brašno, so i voda, pri čemu je poželjno da brašno bude krupnije mleveno.
Ovakvo jelo je tvrdo, a domaćice su osnovnom receptu dodavale surutku, kajmak, sir, razno povrće i tako smo dobili projaru, kaže Ilić.