Šta vam je draže – pljeskavica ili burger?
Kad se pomenu pravi gurmanluci, u vrhu je svakako roštiljsko meso. I nekom su omiljeni ćevapčići, nekom kobaja, nekom piletina, nekom pljeskavica. Ili ipak burger…
Šta kažu Srbi, šta je bolje – pljeskavica ili burger?
Evo šta ste nam odgovorili u našoj onlajn anketi.
„Neuporedivo. Pljeskavica.”
„Više volim pljeskavicu jer se oseti meso, slana je lepinja i biram šta volim od priloga. Burger ne volim najviše zbog slatkaste zemičke, često bude neki čudan komad mesa smućkan unutra i previše krastavaca i senfa …. Pljeska zakon.“
„Nije za poređenje, Pljeskvica prava, što je danas retkost, jeste naša tradicija, kao u Grčkoj giros. A burger je došao sa zapada, samo što mi više cenimo tuđe nego naše. Pljeska je pljeska.”
„Pljeska isključivo s malo tucane paprike bez drugih namaza i slično, hamburger je čisti bućkuriš svega i svačega.”
„Burger je pljeskavica na dijeti i bez svinjskog mesa… Nema tu uživanja.”
A koja je uopšte razlika između pljeskavice i burgera?
Ukratko, burger je po pravilu od čistog goveđeg mesa bez dodataka, sa slatkastom hlebnom lepinjom, kiselim krastavčićima i senfom, a premazi i salate se ne biraju.
Pljeskavica je karakteristična za balkanske zemlje, a u Srbiji je posebno poznata leskovačka pljeskavica. Po običaju je ljuto začinjena, a sprema se od mlevene svinjetine ili govedine i luka i mlevene paprike.
Način pripreme pljeskavice varira od mesta do mesta, ali generalno pre pečenja mleveno meso se meša sa iseckanim crnim lukom, ljutim papričicama, biberom i drugim začinima. Služi se uz seckani crni luk, u somunu ili lepinji, uz priloge koje birate po želji – paradajz, pavlaka, kupus, kečap, majonez, urnebes…
Hamburger je zapravo mesni odrezak – goveđe meso, koji se pakuje u okruglo pecivo, zajedno sa povrćem poput zelene salate, luka i kiselih krastavaca, te razni sosovi poput kečapa, senfa ili majoneza.
I kako ističu mnogi, razlika je sasvim jasna, iako tako ne deluje na prvi pogled…
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare