Pečeni krompir iz rerne je izvor mnogih kulinarskih frustracija. Većina nas želi hrskave krompire spolja, a mekane iznutra koji krckaju pod zubima, a onda se tope u ustima.
To baš i nije lako postići. Postoje dve stvari koje vam mogu pomoći, piše Pun kufer.
1. Uvek isecite krompir na otprilike jednake delove kako bi se termički obradili u isto vreme.
2. Nemojte pretrpavati lim za pečenje krompirom jer se svi komadi neće dobro ispeći.
Takođe, poželjno je skuvati krompir na pola pre nego što ga stavite u rernu.
Profesionalni kuvari tvrde da će krompiri biti hrskaviji ako ih prvo delimično skuvate u alkalnoj vodi, tačnije u vodi u koju ste dodali kašiku sode bikarbone.
Šta da uradite?
Očistite, oljuštite i isecite krompir na kocke iste veličine. Stavite ih u zagrejanu posoljenu vodu i dodajte jednu kašiku sode bikarbone odnosno oko četiri grama. Jedna kašika sode bikarbone dovoljna je za dve litre vode i dva kilograma krompira.
Kada voda provri, kuvajte krompir oko desetak minuta. Krompir neće biti skuvan do kraja, ali nožem ćete moći delimično da prođete kroz površinu.
Dok se krompir kuva, u drugoj šerpi zagrejte željenu masnoću sa začinskim biljem. Na niskoj temperaturi zagrejte biljno ulje, pačju ili svinjsku mast i dodajte grančice ruzmarina, nekoliko čenova belog luka i malo bibera.
Pustite da začini puste svoju aromu u masnoću. Kada ste zadovoljni ukusom, procedite začine iz ulja i stavite ga sa strane.
Kad je krompir na pola kuvan, iscedite ga dobro, pomešajte ga s aromatizovanim uljem i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Pecite ih oko sat vremena, odnosno dok ne postanu hrskavi. Na pola ih protresite i okrenite u rerni.
*
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: