Novi specijalitet.
Proteklog vikenda se u Jaškovu, mestu pored Ozlja i Karlovca, održao još jedan Štrudlafest, festival posvećen slanim i slatkim štrudlama, a hit je bila – Teslina štrudla.
„Glavni sastojci su krompir, luk, koren celera i spanać. Krompir predstavlja Teslino ličko poreklo, jer je taj deo Hrvatske poznat po odličnim krompirima. S druge strane, sam Tesla je bio veliki ljubitelj supe od luka i celera, a nije jeo meso, mleko i mlečne prerađevine, kao ni jaja. Zato je i odluka pala na ovu povrtnu štrudlu“, rekli su iz tamošnjeg restorana Žganjer, gde je štrudla nastala u saradnji s karlovačkim Nikola Tesla Experience Centrom, a Index.hr objavio je i recept.
Za testo:
750 gr brašna za tanka testa
7,5 kašika ulja
450 ml mlake vode
1,5 kašičica soli
ulje za premazivanje testa
Za nadev:
1 glavica luka
1,5 kg krompira
½ korena celera
500 gr spanaća
so, biber
mast za dinstanje luka (ili neko biljno ulje)
malo maslaca
Zamesite testo i stavite sa strane, dok pripremite nadev. Iseckati luk na listiće i prodinstati ga na malo masti, pa ostaviti da se ohladi, kasniije ga ocediti iz masti. Blanširati spanać i ostaviti da se ohladi, pa ga iseckati. Oguliti krumpir i koren celera, pa ih izrendati. Pomešati sve sastojke, posoliti, pobiberiti i sve dobro rukama iscediti kako bi se rešili suvišne tečnosti.
Zagrejati maslac. Razvući testo na tanko po čitavom stolu. Rasporediti nadev po testu, poprskati rastopljenim maslacem (ili uljem), pa urolati štrudlu i staviti je u pleh, na papir za pečenje. Peći u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.