Vanredno stanje donelo je mnogo toga ne tako lepog. Ipak, ove dane, kad ste svi u kući na okupu iskoristite za spremanje hrane koju volite. Tu su sjajni recepti za doručak, ručak i večeru od namirnica koje svi već imamo.
DORUČAK
Makarone sa barenim povrćem i pavlakom
Sastojci:
200 g makarona
300 g mešanog zamrznutog povrća po želji
1 pavlaka
Priprema:
Povrće obarite desetak minuta u vodi, a testeninu skuvajte uobičajeno. Kad se prohladi, sjedinite i dobro pomešajte s pavlakom.
Uštipci sa džemom
Sastojci:
1 jaje
200 g brašna
pola kesice praška za pecivo
prstohvat soli
150 g grama jogurta
ulje za prženje
džem
Priprema:
Umutite jaja sa jogurtom, posolite i umešajte brašno sa praškom za pecivo. U dubljoj šerpici zagrejte ulje, te smanjite vatru na srednje. Kašiku umočite u toplo ulje, te njom odvajajte uštipke i pržite ih u dubokom ulju sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju. U uštipcima uživajte uz omiljeni džem.
Kuvana jaja sa sirom
Sastojci:
2 jajeta
1 kriška mladog sira
Priprema:
Jaja stavite u šerpicu u hladnu vodu da ogreznu i ostavite da provri. Kad krene da ključa, kuvajte od četiri do devet minuta u zavisnosti od toga da li više volite kad su kuvana jaja rovita ili tvrđa. Potom ih potopite na nekoliko minuta u hladnu vodu ili stavite pod mlaz vode da se ne bi prekuvala od spostvene toplote. Oljuštite ih i jedite naseckana sa sirom ili ih izgnječite viljuškom i umešajte mladi sir.
Kajgana sa slaninicom
Sastojci:
3 jajeta
malo putera
100 g slaninice
Priprema:
Puter zagrejte u tiganju na srednjoj vatri, a do tada umutite jaja, i to prvo odvojeno belanca, pa onda i žumanca. Umešajte sitno seckanu slaninicu i pržite na istoj, srednjoj temperaturi oko pet minuta. Sklonite s vatre i ostavite još pola minuta u vrućem tiganju da bi kajgana bila penasta.
Sardina sa crnim lukom
Sastojci:
1 konzerva sardine po želji
pola manje glavice crnog luka
biber
Priprema:
Luk iseckajte na sitne kockice ili na rebarca. Sardinu ocedite od ulja i dobro umešajte sa lukom i malo bibera. Po želji umesto starog možete naseckati dva struka mladog crnog ili belog luka ili pola praziluka.
RUČAK
Grašak
450 g graška
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 kašičica šećera
200 ml supe od kocke
so
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica brašna
50 ml ulja za prženje
Priprema:
Skuvajte supu od kocke uobičajeno. Crni luk iseckajte na sitno i propržite na ulju na srednjoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte seckanu šargarepu i dolivajte pomalo vode da se lagano izdinsta. Nakon desetak minuta ubacite grašak i supu. Posolite, dodajte šećer, alevu papriku i nalijte s malo vode. Kuvajte petnaestak mniuta na srednjoj vatri. U pola čaše vode razmutite brašno, pa umešajte u grašak pred kraj kuvanja i dinstajte još nekoliko minuta.
Pasulj
Sastojci:
400 g pasulja
1 srednja glavica crnog luka
1 crvena paprika
1 šargarepa
2 kašike ulja
pola kašičice mlevenog bibera
2 kašičice soli
2 čena belog luka
1 kašika brašna
1 kašika slatke aleve paprike
Priprema:
Pasulj potopite u vodu preko noći i ujutru prospite i nalijte drugom vodom. Kuvajte dok ne proključa, pa opet prospite vodu i nalijte toplom da ogrezne. Kuvajte sat do sat i po vremena. U međuvremenu, seckan luk izdinstajte sa paprikom na ulju i ubacite u pasulj. Stavite i celu šagrarepu da bi dala ukus. Zapršku napravite uobičajeno od aleve i brašna, dakle, propržite ih u tiganju na malo ulja i umešajte u pasulj. Pred kraj ubacite sitno seckan beli luk. Pre služenja izvadite šargarepu.
Pečeni krompir s piletinom
Sastojci:
4 veća krompira
2 batka i 2 karabatka
so
biber
ulje
vegeta
Priprema:
Dok se rerna greje na 180 stepeni, piletinu uvaljajte u ulje i začine po želji. Ostavite da odstoji makar 15 minuta. Krompir očistite i naseckajte na kocke, te takođe uvaljajte u ulje i začine. Preručite u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 40 minuta dok lepo ne porumeni.
Pire sa faširanim sniclama
Sastojci
Za pire:
3 veća krompira
so
pola šolje mleka
prstohvat soli ili vegete
prstohvat bibera
1 kašika putera
Priprema:
Očišćen krompir narežite na kockice i kuvajte u slanoj kipućoj vodi 20 minuta. Ocedite ga od vode, izgnječite viljuškom i pomešajte s mlekom, puterom i začinima, te umutite mikserom. Ako pire bude mnogo gust, po želji ga razblažite s malo vode u kojoj se krompir kuvao.
Faširane šnicle
Sastojci:
300 g mlevenog mesa
veće parče hleba bez kore
malo vode
1 manja glavica crnog luka
1 jaje
so
biber
pola čaše ulja
Priprema:
Meso pomešajte sa umućenim jajetom, hlebom natopljenim u vodi i pola količine ulja. Začinite i obilkujte rukama u male pljeskavice. Pržite u tiganju na ulju na srednjoj vatri po pet minuta sa obe strane. Faširane šnicle uvijte u ubrus da upije višak masnoće i potom služite sa pireom.
Paprikaš
Sastojci:
2 batka i 2 karabatka
3 srednja krompira
1 crvena paprika
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
1 kašika kuvanog paradajza
1 kašika slatke aleve paprike
1 kašičica soli ili vegete
Priprema:
Na ulju na srednjoj vatri prodinstajte luk seckan na kockice i šargarepu seckanu na kolutiće. Dolijte malo vode po potrebi i krčakjte 15 minuta. Dodajte meso i držite na vatri još 15 minuta. Umešajte alevu i crvenu papriku i krompir sečene na kockice. Nalijte vode da ogrezne, dodajte paradajz, začinite i držite na tišoj vatri polupoklopljeno oko sat vremena.
VEČERA
Riža sa šampinjonima
Sastojci:
1 pakovanje šampinjona
1 šolja pirinča
šolja i po vode
2 čena belog luka
so
ulje
Priprema:
Šampinjone iseckajte na listiće i prodinastajte s malo soli na ulju petnaestak minuta. Po želji ubacite sitno seckan beli luk. Pirinač kuvajte u blagoposoljenoj vodi ili supi od kocke dok tečnost ne ispari. Na kraju pomešajte sa pečurkama.
Prženice sa jogurtom
Sastojci:
5 kriški starog hleba
2 jajeta
pola šolje mleka
so
Priprema:
Pomešajte umućena jaja i mleko, malo posolite i u tu smesu natopite hleb. Pržite na zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi dok lepo ne porumeni sa obe strane. Prženice možete premazati paštetom i služiti sa jogurtom.
Pečene pečurke sa kačkavaljem
Sastojci:
1 pakovanje pečuraka
100 g kačkavalja
ulje
so
Priprema:
Očišćene pečurke uvaljajte u ulje i u malo soli i poređajte ih u pleh obložen pek-papirom tako da šupljina od peteljke bude nagore. U svaku pečurku stavite po komadić kačkavalja. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
Bareni šećerac sa pavlakom
Sastojci:
200 g kukuruza šećerca
pola pavlake
Priprema:
Šečerac kuvajte u vodi 15 minuta ili ga propržite na ulju desetak minuta. Ostavite da se prohladi i umešajte sa pavlakom.
Špagete sa sirom
Sastojci:
200 g špageta
2 kašike sitnog sira
Priprema:
Špagete skuvajte uobičajeno i ocedite, ali ne ispirajte, da bi sačuvale ukus. Pomešajte sa sirom i po želji pospite parmezanom.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: