Tradicionalni slatkiš sa suvim šljivama, medom i rakijom prepečenicom.
Ova torta je tradicionalni slatkiš iz Šumadije, koji karakterišu namirnice koje su upravo sa ovog područja – suve šljive, med i rakija prepečenica.
– 10 palačinki
– 300 g mlevenih oraha
– 100 ml bagremovog meda
– 100 ml mleka
– 500 g suvih šljiva
– 50 ml rakije prepečenice
– 150 ml slatke pavlake
– 4 belanca
– 250 g šećera
– kesica vanilinog šećera
Orahe prelijte vrućim mlekom, dodajte med i vanilin šećer.
Zatim dodajte 400 g sitno sečenih šljiva koje ste prethodno prelili rakijom. Kada se fil ohladi, dodajte ulupanu pavlaku i filujte palačinke, te ih slažite jednu na drugu kao tortu.
Belanca i šećer dobro umutite, premažite celu tortu i ukrasite preostalim suvim šljivama iz prepečenice. Tortu zatim stavite u rernu zagrejanu na 200°C, pecite oko četiri minuta da blago porumeni i dobije vatrenu boju.
Prijatno!
Bonus video: Domaćinske Priče – Dobrotska torta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: