Izdašna pasta karbonara uvek je dobar izbor za ručak, a posebno verzija koja se seče na komade. Ako je niste rpobali do sada, pravi je trenutak.
Za pripremu zapečene karbonare u plehutrebaće vam oko 25 minuta, samo kuvanje traje oko 40 minuta, a dobićete najsočnije jelo koje obožavaju i klinci i odrasli, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.
View this post on Instagram
150 g špageta
1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
200 g slanine seckane na komadiće
2 tikvice narendane na krupnije
45 g smrznutog graška
2 izgnječena čena belog luka
5 jaja
65 g sitno rendanog parmezana
250 g rikota sira ili nekog sličnog po želji
30 g sitno seckanog svežeg peršuna, plus još malo za serviranje
30 g sitno seckanog svežeg bosiljka
80 g salate
Zagrejte rernu na 180-200 stepeni. Nauljite vatrostalnu činiju dimenzija 20 x 30 centimetara ili pleh za pečenje. Obložite dno i strane pek-papirom.
Skuvajte testeninu kao i inače, dok ne bude fino meka. Procedite i stavite u činiju.
Zagrejte ulje u manjem tiganju na srednjoj vatri. Ispržite slaninu uz mešanje tri do četiri minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskava. Dodajte tikvice, grašak i beli luk. Dinstajte minut, pa pomešajte s testeninom.
Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte tjestenini, pa dobro promešajte. Karbonaru prelijte u pripremljen pleh. Pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok pasta ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 10 minuta. Pospite peršunom. Služite toplo ili hladno uz salatu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: