Slatkiši su vam slaba tačka, a volite i da povremeno gustirate dobar koktel? Onda sigurno nećete moći da odolite džin-tonik kolaču.
Recept za ovu jednostavnu i sočnu poslasticu sa sajta Zadovoljna.hr sjajna je ideja za ove tmurne dane jer u trenu vraća osmeh na lice. Još jedan plus je što ćete u prodavnicu morati samo po džin i tonik jer sve drugo potrebno verovatno imate u kuhinji.
View this post on Instagram
Za biskvit
200 g oštrog brašna
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera u prahu
2 kašičice praška za pecivo
4 jajeta
sok od 1 limete
Za topli sirup
75 g šećera
5 kašika džina
5 kašika tonika
Za šećernu glazuru
200 g šećera u prahu
2 kašike džina
2 kašike tonika
Pleh za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom. Koristite pleh po svojoj želji. Pomešajte brašno s praškom za pecivo.
U posudu ubacite šećer i maslac iseckan na kockice. Mutite mikserom nekoliko minuta dok ne dobijete vrlo glatku i kremastu smesu. Zatim ubacujte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta miksajte dok ga u potpunosti ne povežete s ostatkom smese.
Dodajte sok od limete i promešajte. Na kraju ubacite prosejano brašno i sjedinite ga sa smesom. Stavite smesu u kalup, poravnjajte kašikom ili špatulom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 30 minuta ili sve dok kolač ne dobije zlatnožutu boju i ivice se ne odvoje od pleha.
Dok se kolač još peče, pripremite topli sirup. Sastojke za preliv pomešajte u šerpici i stavite na srednju vatru. Kad se šećer sasvim otopi, sklonite sa šporeta. Kad kolač izvadite iz rerne, ponegde ga probodite čačkalicom i prelijte toplim sirupom. Ostavite da se kolač skroz ohladi.
Zatim kolač izvadite iz pleha i stavite na tanjir na kom ćete ga poslužiti.
Pripremite šećernu glazuru. Pomešajte šećer, džin i tonik dok ne dobijete glazuru guste teksture. Pazite da ne bude prviše retko jer će onda glazura skliznuti s kolača. Prelijte preko kolača i po želji ukrasite kriškama limete.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: