Probajte, nećete se pokajati!
100 g oštrog brašna
50 g ovsenog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
50 g omekšalog maslaca/margarina/masti
50 g izgnječenog sira
1 jaje umućeno
50 ml vode*
so po ukusu, u zavisnosti od toga koliko je sir slan
semenke i začini po ukusu (mrvljena ljuta paprika, kim i origano)
*količina vode zavisi od vrste sira, ako je sir mekši, sipajte manje vode, tj. dodajte je postepeno
Sjedinite sve navedene sastojke, umesite testo, a možete i da ga umešate kašikom.
Testo treba da bude srednje čvrsto.
Napravite 20-25 kuglica i pecite u zagrejanom aparatu za galete.
Kada zatvorite aparat, pritisnite gornji deo kako bi se formirale galete.
Pecite na najjačoj temperaturi oko osam minuta, ali svakako temperaturu i dužinu pečenja prilagodite jačini svog aparata.
Napomene:
Slane galete možete pripremiti od brašna po izboru.
Umesto vode možete koristiti ono što imate: mleko, jogurt, gaziranu vodu, vino, pivo…
Ukoliko volite hrskavije galete, pecite ih duže na nižoj temperaturi, piše danas.rs.
Sir nije obavezan.