Kubanski sendvič (kubanos) navodno je najbolji na svetu, a dok ne uspete da se domognete Kube i probate original - možete da probate i sami da ga napravite. Nije komplikovano.
Kubanosi su sendviči sa šunkom, pečenom svinjetinom, sirom i kiselim krastavčiča koji se slažu između kriški kubanskog hleba.
Vikipedija piše da je kubanski sendvič kakav danas znamo nastao na Kubi početkom 19. veka, te da je najvažniji element „ne samo kubanski hleb već i pravilno pečenje (tostiranje) u električnoj presi za sendvič zvanoj plancha, u kojoj se prvo šunka, svinjetina, sir i kiseli krastavćiči zagreju vlastitom parom, a potom se tačno doziranih pritiskom pod uticajem toplote svi sastojci testiraju sve dok se ne spoje u kompktni i hrskavi pravougani sendvič“.
No, budući da ionako nemate pravi kubanski hleb, možete da se oslonite i na jednostavniju verziju koja će sigurno biti ukusna – evo recepta.
2 tanka lista šunke
malo iscepkane pečene svinjetine (ili 4 tanko isečena parčeta)
1 baget hleb
2 kašičice senfa
2 tanke kriške sira
1 veći kiseli krastavac
puter
Šunku, sir i krastavac isecite na tanke listiće, svinjetinu možete i da iscepkate.
Hleb presecite na pola, unutrašnju stranu premažite puterom i lagano istostirajte.
Na donji deo hleba poslažite šunku, svinjetinu, sir i krastavce, a gornju krišku premažite senfom i preklopite.
Sendvič premažite ceo puterom i pecite na vrućem tiganju dok ne postane hrskav s obe strane.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare