Uz proveren recept napravite tradicionalni praznični kolač poreklom iz Italije koji će biti svež do nedelju dana.
Panetone je tradicionalni božićni kolač koji je nastao u Milanu i vremenom je postao simbol Božića u celoj Italiji. To je zapravo dizano testo na bazi vode, brašna, žumanaca i maslaca kojem se dodaju suvo grožđe i kandirana pomorandžina kora. Kad se izvadi iz kalupa, dobija prepoznatljiv kupolast oblik. A uz recept za pravi domaći panetone ovaj kolač će uspeti i onima koji se slabo snalaze u kuhinji, pišu na sajtu Gloria.hr.
150 ml toplog mleka
2 kašičice suvog kvasca
100 g šećera
3 umućena jajeta
175 g otopljenog maslaca
3 kašike vina (marsala ili proseko)
1 kašičica ekstrakta vanile
500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
½ kašičice soli
150 g suvog grožđa
4 kašike soka od pomorandže ili brendija
75 g kandirane korice pomorandže
ulje za podmašćivanje kalupa
Za još bolji izgled:
1 umućeno jaje
2 kašike mlevenih badema
šećer u prahu za posipanje
Mleko i kvasac pomešajte u maloj posudi.
Odvojeno umutite šećer i jaja dok ne dobijete kremastu smesu.
U većoj posudi umešajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanile. Dodajte i brašno i so.
Mleko s kvascem stavite takođe u posudu za mešanje, dodajte smesu od jaja i šećera, pa mutite mikserom s nastavcima za dizano testo 10 minuta na najmanjoj brzini.
Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite smesu da se diže na toplom mestu sve dok se ne udvostruči, oko dva sata.
U međuvremenu natopite grožđice u soku od pomorandže ili brendiju.
Kalup za panetone dubine 18 cm podmažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stranice kalupa do 10 cm visine.
Testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, umešajte grožđe i pomorandžinu koricu, pa lagano mesite tri do četiri minuta. Testo će biti meko i lepljivo, pa namastite ruke kako biste mogli da ga mesite.
Testo potom oblikujte u loptu i stavite u pripremljen kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do sat vremena ili dok se opet ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite gornju stranu panetonea umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite oko 55 minuta ili dok testo ne naraste dovoljno i ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: