Ako ste pratili seriju Sopranovi s kraja devedesetih prošlog veka, onda znate da je bilo teško proživeti sedmicu u Tonijevom domu bez zapečenih zitija, tj. testenine u obliku cevčica sa sosom.
Taj popularni spoj italijanske i američke kuhinje ima razne varijante, a obično se priprema s dodatkom sosa od paradajza na bazi bosiljka, mlevenim mesom i/ili kobasicama, pa se sve zajedno zapeče u rerni s mocarelom.
Ovo jelo je ime dobilo po zitiju – vrsti testenine u obliku cevčica, s tim što s emože zameniti i testeninom pene.
Priprema jela će biti još jednostavnija ako se poslućitre gotovim/kupovnim sosom napolitana.
600 ml gotovog sosa napolitana
450 g italijanske kobasice
400 ml seckanog paradajza oz konzerve
400 g sušene testenine ziti
250 ml belog vina
220 g mocarele
30 g maslaca
3 kašike rendanog parmezana
2-3 čena belog luka
so i biber po želji
maslinovo ulje
svež bosiljak
Skuvajte testeninu al dente prema uputstvima na pakovanju.
Na malo maslinovog ulja pržite kobasice dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Dodajte sitno naseckan beli luk i dinstajte sve zajedno oko pola minuta.
Podlijte belim vinom i kuvajte dok alkohol ne ispari.
Dodajte seckani paradajz i napolitana sos, ubacite maslac i malo svežeg bosiljka. Sve dobro promešajte.
Dodajte kuvanu testeninu i pola rendane mocarele, pomešajte, pa sve zajedno prebacite u prethodno podmazanu vatrostalnu posudu.
Pospite ostatak mocarele i parmezana po jelu i stavite u rernu na 200 stepeni nekoliko minuta dok se sir ne rastopi i zapeče.
Poslužite toplo sa sezonskom salatom po želji.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: