Oglas
Sprajt je jedno od onih gaziranih pića koja pružaju osvežavajuć osećaj leta u flaši ili ledenoj limenci. Ali, može li se taj karakteristični šmek postići u domaćoj varijanti?
Na mrežama se deli domaći recept za sprajt, koji su poželeli da isprobaju mnogi iskusni kuvari. Potrebno je samo nekoliko sastojaka, a glavni je kora od limuna i limete koju biste verovatno inače bacili.
Postupak je jednostavan, ali efikasan. Utrljavanje kore citrusa u šećer oslobađa prirodna ulja, koja šećeru daju jak ukus pre nego što ga vruća voda pretvori u sirup. Proceđivanje kore ostavlja vam glatku bazu gazirane vode. Odatle je jednostavno sipati sirup u čašu, iscediti sok od sveže limete i dopuniti gaziranom vodom za najsvežiji sok koji ste ikada probali, piše autorka portala Parade, koja je takođe testirala recept.
Našla ga je, kaže, na stranici kuvara Bojda Brauna III (@boydbrown3), koji je u potpisu kao izvor naveo Rojsa Betela (@noflakeysalt). Pa, evo ga…
Kora od 3 limuna
Kora od 6 limeta
1 šolja šećera
Otprilike 1 šolja ključale vode
Sok od ½ limete (po čaši)
Gazirana voda, ohlađena
Led
Stavite šećer u posudu. Rukama utrljajte koru limuna i limete u šećer dok ne zamiriše i potpuno se ne sjedini.
Dodajte šolju ključale vode i mešajte dok se šećer ne rastvori. Procedite smesu kroz cediljku u drugu posudu da biste uklonili koru i dobićete sirup od limuna i limete. Ostavite da se ohladi.
Za serviranje, napunite čašu ledom. Dodajte oko ¼ šolje sirupa (ili više po ukusu), sok od ½ limete i prelijte gaziranom vodom. Lagano promešajte i uživajte u svom domaćem sprajtu.
Napomena je da domaći sprajt brzo gubi penušavost jer ne može da zadržava ugljen-dioksid pod visokim pritiskom kao fabrički zatvorene limenke ili flaše, ali to nadoknađuje time što je svežiji i bez konzervansa ili viška kukuruznog sirupa.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare