Dok polako ali sigurno počinjemo da se mirimo s time da ove godine najverovatnije nećemo ići u Grčku na more, ipak se ne moramo odreći baš svega što nas podseća na letovanje. Ukusa sveže ispečenog girosa, na primer.
Giros je svakako najpoznatije grčko jelo i mnogima je dovoljno da samo osete miris tog miksa začina da bi ih podsetio na letovanje na nekom od grčkih ostrva. Giros se pravi od mesa piletine ili svinjetine, ređe jagnjetine, koje se peče na vertikalnom ražnju, služi se u tortilji ili na tanjiru, a uobičajeni dodaci su tzatziki salata, pomfrit, luk i paradajz.
I možda vam grčko more trenutno ne deluje tako blizu, ali dobar giros možete da pripremite i sami. Svi sastojci su vam na raspolaganju, ali će vam biti potrebno malo vremena i veštine.
GIROS
Sastojci:
1 kg svinjskih šnicli od buta (tanje sečeno, ali ne pretanko)
3 kašike senfa
kašičica sušenog origana
kašičica bibera (ili pola kašičice ako ne volite pikantno)
kašičica soli
2-3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Meso staviti u činiju, dodati začine, senf i maslinovo ulje i dobro izmešati, a zatim ostaviti da odstoji poklopljeno u frižideru najmanje dva sata. Nakon toga poređati šnicle u pleh prekriven papirom za pečenje, sa razmakom između. Rernu uključiti na oko 180 stepeni i to samo gornji grejač. Kad se zagreje, ubaciti pleh sa mesom što bliže grejaču i pratiti – treba da se dobije reš korica, ali da meso ne izgori i ne osuši se previše. Okrenite šnicle jednom ili dvaput tokom pečenja. Kada procenite da je gotovo, izvadite pleh i pustite da se sve malo prohladi. Uzmite dasku za seckanje i najoštriji nož koji imate i svaku šniclu seckajte na što tanje listiće. Ubacite meso u nepodmazan tiganj i još malo ga osušite, kako biste dobili meso gotovo identično onom sušenom na „giros-roštiljima“.
TORTILJE
Zamrznute tortilje možete kupiti u svakom supermarketu, ali ukoliko ste baš rešili da napravite domaće – evo jednog recepta.
Sastojci:
2 jajeta
200 ml mleka
90 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1/2 kg brašna
1/4 kockice kvasca
Priprema:
U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U činiji pomešati brašno, jaja, ulje, so i, pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da odstoji. Podeliti ga na 10 delova i svaki razviti do željene veličine. Na šporet staviti podmazani teflonski tiganj da se dobro zagreje (samo se prvi put podmazuje) i pržiti pripremljeno testo s jedne i s druge strane.
TZATZIKI SALATA
Gotovu tzatziki salatu takođe možete pronaći u većim supermarketima, kao i unapred pripremljen začin za tzatziki, a u samostalnoj varijanti pravite je na sledeći način.
Sastojci
2 veća krastavca ili oko 600 g
2 pavlake ili 400 ml
veza sitno seckane sveže mirođije
3 čena belog luka (sitno secknog)
so po ukusu
prstohvat bibera
Priprema
Krastavce operite i oljuštite, a zatim izrendajte i dobro ocedite. U činiji ih pomešajte sa pavlakom i začinima, poklopite činiju i držite u frižideru do služenja.
POMFRIT I OSTALI DODACI
Nećemo vas učiti kako se pravi pomfrit, ali ćemo vam ponuditi jednu zdraviju varijantu. Kad oljuštite i iseckate krompir, umesto da ga pržite, posolite ga, dodajte par kašika ulja i izmešajte, pa ispecite u rerni.
Crni luk iseckajte na kolutove, paradajz na kriške. Ako giros služite u tortilji, postoji redosled kojim se sastojci slažu: prvo tortilju premažete tzatziki salatom, na sredinu stavite meso, preko mesa kolutove luka, paradajz i na kraju pomfrit.
***