Sve sastojke verovatno već imate u kući.
Chess pie kolač je s američkog juga za koji se pretpostavlja da potiče iz Velike Britanije. Pravi se od testa i nadeva napravljenog od mleka, jaja i šećera.
Da bi se krem zgusnuo i stvrdnuo, u njega se obično dodaje kukuruzni skrob, a mnogi recepti sadrže i neku vrstu kiseline – poput limuna ili sirćeta, piše pun kufer.
Iako se direktno s engleskog prevodi kao šahovska pita, nema puno veze s tom igrom. Pretpostavlja se da je chess pie zapravo svojevrsna izvedenica iz cheese pie jer ukusom oponaša nadev torte sa sirom iako se u njenoj pripremi ne koristi ni gram sira.
Drugi veruju da ime potiče od starinskih ormara popularnih po imenu chest pie, u kojima su se držale pite pre nego što je izmišljen frižider.
200 g šećera
115 g omekšanog maslaca
60 ml punomasnog mleka
4 jajeta
1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
Zagrejte rernu na 160 stepeni.
Mikserom unutite maslac i šećer u glatku smesu.
Dodajte jaja, ekstrakt vanile, kukuruzni skrob, mleko, sirće i so i nastavite da miksate dok ne dobijete jednoličnu smesu.
Preručite dobijeni nadev u pleh za pitu prečnika 22 cm i stavite u zagrejanu rernu na 55 do 60 minuta.
Ako ivice pite počnu da prebrzo tamne, zaštitite ih s nešto aluminijske folije.
Kada je pita ispečena, izvadite je iz rerne i pustite da se ohladi do kraja pre nego što je isečete i poslužite.
BONUS VIDEO: Čokoladni kolač sa džemom