Moje - banjalučko sirimaslo je jedna od najjednostavnijih, najskromnijih, ali ne i manje ukusnih,varijacija ovog jela. Baš takav recept, sa zadovoljstvom delim sa vama.
Ovo je „sirimaslo“ – bez razmaka. Izgovara se kako je i napisano, kratko i jasno. Sir i maslo u sirimaslu. Odrastao sam uz ovo jelo – miks sira i masla, kako to samo ime kaže. U porodici mojoj – banjalučkoj, majka Jagoda je sirimaslo pravila često – sedmično, a po želji nas dece i češće. Još osećam mio ukus tog sjajnog jela. Sa sirimaslom se „družim“ i danas – moji ukućani i ja.
Može se reći da je to tradicionalno bosansko jelo sa bezbroj varijacija. Jedna je u Bosni opštepoznata kao „topa“ – kombinacija putera, kajmaka, pavlake, jaja, sira…
Topu, sirimaslo ili kako ko zove ovo jelo, manje-više svako po svom i drugačije pravi. Zavisno od kraja do kraja Bosne – kako se nekada govorilo – ponosne!
Moje – banjalučko sirimaslo – jedna je od najjednostavnijih, najskromnijih, ali ne i manje ukusnih, varijacija ovog jela. Takav recept, sa zadovoljstvom delim sa Vama.
½ kg belog sira (starog-tvrdog polumasnog – 25 % masnoće)
2 kašike kajmaka ili putera, ili 1/2 dl maslinovog ulja
U tiganj sa otopljenim kajmakom (ili maslinovim uljem) dodati izmrvljen sir i propržiti ga sasvim kratko – tek da baci ključ-dva (i ne duže). Zapravo, dovoljno je da se podgreje.
Od presudne važnosti je da sir bude zreo – prevreo, jer u sebi sadrži minimum vode zbog čega sirimaslo neće biti vodnjikav. Treba birati i polumasni sir, koji se prženjem lepo sjedinjuje sa dodatim maslom i ne razvlači kao žvaka.
Dobili ste doručak, večeru ili neko lepo predjelo. Služi se toplo, a može i ohlađeno. Sirimaslo je idealna kombinacija sa uštipcima, a možete ga „spustiti“ na parče hleba, najbolje integralnog i sa izabranom salatom uživati u ovom prefinjenom ukusu.
Dopuštene su i varijacije na zadatu temu. Nije greh sirimaslo „oplemeniti“ origanom, mirođijom, belim lukom ili biberom. Ili ni sa čim od nabrojanog, već samo sa, Vama i Vašem ukusu, znanim začinima.
Pozdrav od Majstora amatera…
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare