Uz moje faširane šnicle vanrednog ukusa obavezno ide preliv od jogurta i rena.
500 g dva puta mlevene junetine
pola struka praziluka,
3-4 čena belog luka
parče hleba natopljeno u mleko
1 manja glavica crnog luka
1 jaje
½ veze lista od peršuna
jedan prstohvat sode bikarbone
1 kašičica aleve paprike
so i biber po ukusu
1 čašica mineralne vode
prezle
žuti sir
praška šunka ili pršut
ulje za prženje
U mlevenu junetinu dodati najsitnije iseckan praziluk, beli luk, peršun, hleb prethodno natopljen mlekom pa oceđen, jaje, začine i malo mineralne vode.
Sve dobrim mešanjem sjediniti i ostaviti u frižider najbolje 2 sata, ali ne manje od 30-tak minuta.
Dasku posuti prezlom i od pripremljenog mesa praviti manje kugle i formirati u šnicle – kao „pljeskavice“. Po sredini svake šnicle staviti preklopljene listove šunke i žutog sira, a zatim sve preklopiti drugom „pljeskavicom“. Blago pritisnuti rukom da se sjedine i zalepe u jednu šniclu koja može da se oblikuje kao „pljeskavica“ ili kao loptica. Ovako pripremljene faširane šnicle uvaljati u brašno i prezle.
Ulje zagrejati do vreline, zatim smanjiti vatru i pržiti šnicle na umerenoj temparaturi po 7-8 minuta sa obe strane. Gotove su kad dobiju lepu braonkastu boju i tada se vade i ređaju na papirni ubrus da se ocede od masnoće.
Ja neizostavno pripremim i preliv od jogurta i rena, koji se, po mom mišljenju, odlično slaže za faširanim šniclama. Salatu i prilog izaberite po želji.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: