U specijalnoj rubrici "Šta kuvaju komšije" predstavljam gibanicu koja nije ni gužvara ni "četnikuša"- nije ni slana!
Gibanica!? Ako ste pomislili na gužvaru, „četnikušu“, slanu gurmansku sirnicu koja je godinama zaštitni znak bezmalo svake srpske sofre… Ništa od toga.
Dakle, ovo nije recept za kraljevsku gibanicu koja potiče sa dvora kralja Milana Obrenovića. Reč je zapravoo o slatkišu – jednoj, jedinoj „Međimurskoj gibanici“! Ova slasna i ukusna pita-kolač, tradicionalno je jelo sa severa Hvatske. Nastalo je u podneblju Međimurske županije koja dotiče obronke Alpa i graniči se sa Slovenijom i Mađarskom.
500 gr kora za gibanicu (najmanje 11 jufki)
150 gr putera
U različitim posudama priprema se svaki od 4 nadeva posebno.
200 gr mlevenog maka
suvo grožđe po želji
malo ruma
1 dl mleka
2 kašike šećera
1 kesica vanila šećera
Mak preliti kipućim mlekom u kojem su prethodno rastopljeni šećer i vanilin šećer, pa dodati malo ruma i suvog grožđa po želji.
200 gr mlevenih oraha
2 kašike šećera
1 dl mleka
Orase preliti kipućim mlekom u kojem je prethodno rastopljen šećer.
500 gr kravljeg sira (najbolje švapskog – sremskog koji nije mnogo slan)
2 jaja
naribana 1/3 korice od jednog limuna
100 gr šećera
U razmućena jaja dodati puter, šećer i ribanu koricu od limuna, pa sve mešati da se lepo sjedini sa sirom.
600 gr jabuka
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
Jedan prstohvat cimeta
Oguliti i izrendati jabuke, ocijediti od suvišne tekućine, pa dodati šećer, vanilu i cimet.
2-3 dl slatkoga vrhnja
2 jaja
2 vanilin šećer
Kore za gibanicu, ako je potrebno, rezanjem prilagoditi veličini pleha za pečenje. U malo mleka rastopiti puter. Pripremljenom masnoćom prvo se podmaže pleh, pa zatim na dno slože tri jufke. Svaku od njih, premazati rastopljenim puterom. Posle teće jufke prvo staviti nadev od maka i ravnomerno ga rasporediti po celom plehu.
Preko maka, pa onda i svakog narednog sloja nadeva stavljaju se po dve jufke, a svaka jufka takođe premazuje rastopljenim puterom.
Uz ponavljanje istog postupka sledi nadev od oraha, potom nadev od sira i poslednji od jabuka. Ukoliko preostane kora i nadeva ponavljati postupak slaganja dok se sve ne utroši.
Na samom kraju završiti sa 2 nove- poslednje, dobro namašćene jufke i prelivom od slatkog vrhnja, vanile i jajeta.
Ostaviti 10-tak minuta da gibanica odmori, zagrejati rernu na 180 C, pa peći 30-tak minuta. Gibanica je pečena kad dobije lepu braonkasto-žutu boju. Izvaditi je iz rerne i još vruću premazati je pavlakom u kojoj je jedno jaje. Sačekati da se malo „hladne“, posuti je šećerom u prahu i na opšte zadovoljstvo poslužiti.
Vinska preporuka
Čini se da ovaj slatkiš, sa severa Hrvatske, treba zaliti sa najpoznatijim vinom međimurskog vinogorja – graševinom. Nalazi se i u našim prodavnicama i dlično se slaže uz međimursku gibanicu, orahnjaču, makovnjaču i druge kolače od oraha. Tim pre što graševini ostatak šećera varira od suhog do slatkog vina.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare