Foto: Printscreen/YouTube/Recepttura

U specijalnoj rubrici "Šta kuvaju komšije" predstavljam gibanicu koja nije ni gužvara ni "četnikuša"- nije ni slana!

Gibanica!? Ako ste pomislili na  gužvaru, „četnikušu“, slanu gurmansku sirnicu koja je godinama zaštitni znak bezmalo svake srpske sofre… Ništa od toga.

Dakle,  ovo nije recept za kraljevsku gibanicu koja potiče sa dvora kralja Milana Obrenovića. Reč je zapravoo o slatkišu – jednoj, jedinoj „Međimurskoj gibanici“!  Ova slasna i ukusna pita-kolač, tradicionalno je jelo sa severa Hvatske. Nastalo je u podneblju Međimurske županije koja dotiče obronke Alpa i graniči se sa Slovenijom i Mađarskom.

Sastojci 

500 gr kora za gibanicu (najmanje 11 jufki)

150 gr putera

O autoru:

Sastojci i priprema nadeva

U različitim posudama priprema se svaki od 4 nadeva posebno.

Nadev od maka

200 gr mlevenog maka

suvo grožđe po želji

malo ruma

1 dl mleka

2 kašike šećera

1 kesica vanila šećera

Mak preliti kipućim mlekom u kojem su prethodno rastopljeni šećer i vanilin šećer, pa dodati malo ruma i suvog grožđa po želji.

Nadev od oraha

200 gr mlevenih oraha

2 kašike šećera

1 dl mleka

Orase preliti kipućim mlekom u kojem je prethodno rastopljen šećer.

Nadev od sira

500 gr kravljeg sira (najbolje švapskog – sremskog koji nije mnogo slan)

2 jaja

naribana 1/3 korice od jednog limuna

100 gr šećera

U razmućena jaja dodati puter, šećer i ribanu koricu od limuna, pa sve mešati da se lepo sjedini sa sirom.

Nadev od jabuka

600 gr jabuka

2 kašike šećera

1 kesica vanilin šećera

Jedan prstohvat cimeta

Oguliti i izrendati jabuke, ocijediti od suvišne tekućine, pa dodati šećer, vanilu i cimet.

Sastojci za preliv

2-3 dl slatkoga vrhnja

2 jaja

2 vanilin šećer

Priprema

Kore za gibanicu, ako je potrebno, rezanjem prilagoditi veličini pleha za pečenje. U malo mleka rastopiti puter. Pripremljenom masnoćom prvo se podmaže pleh, pa zatim na dno slože tri jufke. Svaku od njih, premazati rastopljenim puterom. Posle teće jufke prvo staviti nadev od maka i ravnomerno ga rasporediti po celom plehu.

Još recepata Majstora amatera:

Preko maka, pa onda i svakog narednog sloja nadeva stavljaju se po dve jufke, a svaka jufka takođe premazuje rastopljenim puterom.

Uz ponavljanje istog postupka sledi nadev od oraha, potom nadev od sira i poslednji od jabuka. Ukoliko preostane kora i nadeva ponavljati postupak slaganja dok se sve ne utroši.

Na samom kraju  završiti sa 2 nove- poslednje, dobro namašćene jufke i prelivom od slatkog vrhnja, vanile i jajeta.

Ostaviti 10-tak minuta da gibanica odmori, zagrejati rernu na 180 C, pa peći 30-tak minuta. Gibanica je pečena kad dobije lepu braonkasto-žutu boju. Izvaditi je iz rerne i još vruću premazati je pavlakom u kojoj je jedno jaje. Sačekati da se malo „hladne“, posuti je šećerom u prahu i na opšte zadovoljstvo poslužiti.

Vinska preporuka

Čini se da ovaj slatkiš, sa severa Hrvatske, treba zaliti sa najpoznatijim vinom  međimurskog vinogorja – graševinom. Nalazi se i u našim prodavnicama i dlično se slaže uz međimursku gibanicu, orahnjaču, makovnjaču i druge kolače od oraha. Tim pre što graševini ostatak šećera varira od suhog do slatkog vina.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare