Lepe su i sa mešavinom integralnog i heljdinog brašna. I tada, još više, vrćaju lepa sećanja i tope se u ustima na zadovoljstvo svih koji su probali. Obožavam da ih pravim, jer njihov miomiris ispuni ceo stan i budi uspomene na bezbrižne i srećne dane sa dragim osobama koje više nisu tu.
2 šolje mlevenih oraha
3 šolje oštrog brašna – tip 400
¼ kesice praška za pecivo
1 šolja šećera
2 jaja,
1-2 kašike meda
2 kašike svinjske masti,
narendana kora od 1 limuna
2 kesica vanila šećera
šećer u prahu- za posipanje
KORAK 1: Mlevene orahe izmešati sa brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napraviti udubljenje i staviti jaje, med, razmekšanu mast, koru od limuna i vanilin šećer, pa rukom dobro umesiti testo dok se svi sastojci ne sjedine. Lepo, glatko testo koje staviti da odstoji oko pola sata na hladnom mestu.
KORAK 2: Limene kalupe (u obliku zekinih šapa) namazati mašću i posuti brašnom. Puniti pripremljenim testom, ali ne do vrha, te lagano pritisnuti kako bi otisak kalupa bio izrazitiji.
KORAK 3: Napunjene kalupe poređati u lim za pečenje, staviti u rernu i peći na temperaturi 180°C oko 20 – tak minuta – dok testo ne porumeni. Moguće je da se šape u manjim kalupima brže ispeku pa ih, u tom slučaju, treba i nešto ranije izvaditi nego ostale.
Vruće šape vaditi iz kalupa i valjati u prah-šećer pomešan sa kesicom vanile. Nedavno sam otkrio da neke domaćice šape posipaju sa mešavinom šećera u prahu i prahom šlag pene. To i vama preporučujem jer takva smesa bolje prijanja, a i šape efektnije izgledaju.
Šape mogu dugo stajati i to u poklopljenoj metalnoj ili plastičnoj posudi na hladnom mestu. Zapravo najlepše su kad odstoje.
Vinska preporuka
Ukoliko se ne zadovoljite sa lepim čajem ili mlekom uz, Vaš tek napravljen kolač, sasvim sigurno će Vam prijati neko slatko, poluslatko ili polusuvo vino. Poput bermeta, neoplante, petre, ili možda čaše dobrog rosea od muskat hamburga.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: