Foto: Promo

Hajde da predostojeće praznike pokušamo da zamislimo kao priliku da napravimo neku ukusnu klopu, ušuškamo se, naoružamo dobrim raspoloženjem i sa ljudima koje najviše volimo napokon dobijemo onih pet minuta za sebe. Mi vam predlažemo da za tu priliku isprobate jedan recept za jelo koje ste do sada naručivali u restoranu i pitali ste se - kako se ovo pravi.

Zašto kraj ove godine, kad već ne možemo da se okupljamo, ne bismo iskoristili da za sebe i svoje ukućane napravimo pravu malu gozbu? Beogradski šef kuhinje Vanja Puškar nam je otkrio deo savršenog zimskog menija – recept za smuđ orli.

Vanja je osnivač i kurator New Balkan Cuisine koncepta i glavni kuvar restorana Iris. Jedan je od osnivača “Chefs Club Beograd”, a kulinarski pristup temelji na primeni lokalnih životnih namirinica u kombinaciji sa savremenim tehinkama obrade. Baš zato podržava i promoviše domaće proizvođače sa kojima deli svoju viziju.

Za naš portal otkriva savršen spoj ukusa zimskog menija i korak po korak otkriva kako da kod kuće napravite smuđ orli. Da bi sva vaša hedonistička očekivanja bila zadovoljena, potrebno je da u Orli masu ubacite jedan specijalan sastojak izbalansiranog ukusa koji se slaže uz dosta jela i odličan je izbor svih koji uživaju u hrani – pivo Staropramen.

Potrebne namirnice za 4 osobe:

Foto: Promo

800 g filea smuđa

10 g majčine dušice

10 g ruzmarina

50 g maslaca

ulje za prženje

so i biber

Orli masa:

2 jaja

100 g brašna

100 ml Staropramen piva

6 g praška za pecivo

So

Batat čips:

400 g batat krompira

Ulje za prženje

So

Priprema:

Odstraniti kožu sa filea smuđa. Proveriti prstom da li je slučajno ostala neka kost, pa je odstraniti pincetom. Seći na trake.

Premazati otopljenim maslacem sa sitno seckanim začunima. Pustiti na odleži u marinadi minimum 60 minuta.

Odvojiti žumance i belance. Umutiti žumanca sa Staropramen pivom, brašnom, praškom za pecivo. Dosati so. U dobijenu masu laganim pokretima umešati umućena belanca u vazdušast sneg. (Po želji u ovu masu možete da dodate sve začine u čijim aromama uživate).

Foto: Promo

Slatki krompir oprati, seći na pola i sa pilerom izvlačiti tanke trake. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju. Nakon prženja ocediti i posoliti.

Marinirane trake ribe uvaljati u brašno, a zatim umočiti u dobijenu orli masu. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno žute i hrskave.

Napomena:

Uz ovo jelo možete da služite razne umake na bazi majoneza, kisele pavlake, jogurta ili kombinovano, a u prazničnoj atmosferi nazdravite uz pivo Staropramen koje pravi savršenu kombinaciju ukusa.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare