Umak bolognjeze je tradicionalno italijansko jelo od mlevenog mesa, paradajza i začina koje se poslužuje uz kuvanu testeninu, a koje je izuzetno popularno širom sveta.
Ako ste se odrekli mesa ili smanjili količinu namirnica životinjskog porekla koje konzumirate, možete probati i vegansku verziju ovog popularnog recepta, piše Pun kufer.
Umesto mlevene svinjetine i junetine u ovom receptu se koristi kombinacija zelenog sočiva, oraha i pečuraka, koje obiluju belančevinama i zdravim masnoćama, a jelu daju „mesni“ ukus.
800 ml naseckanog paradajza iz konzerve
500 ml pasate
400 g šampinjona
200 g zelenog sočiva
150 g naseckanih oraha
125 ml crvenog vina
2 lovorova lista
2 kašike dimljene paprike u prahu
1 litra povrćnog bujona
1 luk
1 šargarepa
1 štap celera
2-3 češnja belog luka
malo origana
soli i bibera po želji
maslinovo ulje za prženje
Na maslinovom ulju propržite naseckani luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
Dodajte naseckane pečurke i dinstajte sve zajedno na umerenoj temperaturi nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Dodajte naseckani beli luk i dinstajte oko pola minuta.
Nalijte vinom pa drvenom varjačom ostružite sve ukuse s dna lonca. Dobro promešajte.
Ulijte u lonac paradajz, pasatu i bujon.
Ubacite sočivo koje ste prethodno isprali u vodi, lovorov list i ostale začine.
Na laganoj temperaturi kuvajte sve zajedno oko pola sata do 45 minuta, odnosno dok se sočivo ne skuva do kraja.
Pri kraju kuvanja dodajte naseckane orahe, posolite i pobiberite po potrebi.
Umak poslužite preko al dente kuvane testenine i ukrasite s malo svežeg peršuna po želji. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: