Za ovu sjajnu sočnu pitu ne trebaju vam ni maslac ni mleko, ni belo brašno, sva draž je u jabukama i orašastim plodovima.
Za masniji deo za koji bi inače bio zadužen maslac ili margarin u ovom receptu su fino samleveni orašasti plodovi. Po želji koristite lešnike, bademe, orahe ili miks svega toga, a možete d aim dodate i malo maslinovog ulja.
Umesto brašna poslužiće osvene pahuljice koje možete samleti zajedno sa orašastim plodovima. Umesto pahuljica dobro će doći i ovseno brašno.
Što se tečnosti tiče, poslužiće sok kompota od kore i ostataka jabuka za pitu, a po želji ubacite i malo đumbira i cimeta.recept možete prilagoditi svojoj osudi za pečenje.
Sastojci:
500 g jabuka
100 g ovsenih pahuljica ili brašna
75 g samlevenih lešnika, badema ili oraha (ili svega pomalo)
120 ml sok od kompota
60 g šećera ili zaslađivača po želji
50 g maslinovog ulja
5 g praška za pecivo
malo cimeta, đumbira
1 limun
Priprema:
Jabuke operite, oljuštite i isecite na tanke prutiće ili narendajte na krupnije. Sve ostatke jabuka, uključujući i koru, prebacite u lončić, prelijte litrom vode, dodajte malo đumbira i cimeta i kuvajte oko 20 minuta. Seckane jabuke poprskajte limunovim sokom.Sve suve sastojke pomešajte s praškom za pecivo.
Od skuvanog kompota uzmite 120 ml tečnosti, u nju dodajte šećer i maslinovo ulje i ulijte u suve sastojke. Dobro promešajte, dodajte jabuke, po želji još cimeta, lagano promešajte i prebacite u kalup ili pleh za pečenje obložen pek-papirom.
Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 150 i pecite otprilike još toliko.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: