Kad vrsni kulinar spoji čuvene specijalitete jugoistočne Srbije, nastaje magija. I onda ne čudi što je Sonja Stojanović iz Pirota napravila najbolju picu u Evropi i zadivila svetske gastromnomske sudije.
Sonja je do sada učestvovala na više takmičenja u pravljenju pice i osvojila brojne medalje, a najdraža joj je ona iz Riminija. Tamo je pobedila Italijane u kategoriji specijalnih pica, piše BBC na srpskom.
Naime, ona je pre par godina pobedila u okviru svetskog prvenstva u pravljenju pice, i to u Italiji, zemlji u kojoj je pica tako popularna.
„Ako mene pitate, to je nešto najzdravije što možete da pojedete, daleko od brze hrane. Napravila sam najbolju picu u Evropi. Ona predstavlja Pirot i njegovu tradiciju, sadrži pečurke sa Stare planine, kačkavalj koji je napravljen u ovom kraju, začine sa Stare planine“, tako pobedničku picu opisuje Sonja, koja u Pirotu ima svoju piceriju.
Ona kaže i da joj je drago kad se ljudi vrate jer im je taj ukus ostao autentičan i nešto što ih vuče da ponovo dođu u Pirot.
Zato, ako vas put nanese u ovaj kraj, obavezno kod Sonje probajte ovaj gastronomski biser, a možete i sami probati da napravite ovu picu.
Sastojci za sicilijanu na pirotski način:
Testo koje uvek uspe
Sastojci za 4 osobe:
- 230 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- pola pakovanja svežeg kvasca
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 310 g brašna
Priprema:
U toploj vodi razmutite kvasac, dojte šećer, ulje i so i dobro izmešajte. Smesu sipajte u brašno i umesite testo. Ostavite da se odmori 10-15 minuta, te ga podelite na četiri dela, rastanjite i filujte po želji. Pecite na 220-240 stepeni na najvišoj rešetki oko 15 minuta.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: