testenina
Testenina; Foto: Angelika Heine / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda je sad pravi trenutak da sa praznične trpeze pređemo na malo lakšu hranu.

Planiranje obroka je sjajan način da se oslobodite stresa od smišljanja šta da jedete tokom nedelje, posebno ako želite da se držite dijete i nosite zdrave obroke na posao. Iako je možda teško zamisliti zasitan ručak sa do 500 kalorija, postoji nekoliko takvih jela koja možete pripremiti. Prema rečima dijetetičarke Same Brondo, hrana sa proteinima i vlaknima pomoći će vam da duže ostanete siti bez unosa previše kalorija.

Ispod je pet ideja za ručak koje možete isprobati ove nedelje. Osim što se lako pripremaju i sadrže mnogo proteina, povrća i integralnih žitarica, imaju manje od 500 kalorija.

Mediteranska salata

Ova salata je odličan izbor za vegetarijance koji traže hranljiv obrok. Isecite krastavac, paradajz i crveni luk. Stavite sastojke u činiju i dodajte kašičicu meda, kašičicu maslinovog ulja i malo limunovog soka, so i biber.

Pre konzumiranja salatu pospite četvrtinom šolje rendanog feta sira. Uz salatu možete pojesti parče hleba od celog zrna i dve kašike humusa.

Losos i pirinač

Losos začinite mlevenom paprikom, biberom i belim lukom u prahu i ispecite u rerni sa pola šolje pirinča.

U činiju stavite losos i pirinač, dodajte seckani krastavac, polovinu isečenog avokada, morske alge i jednu do dve kašičice čili majoneza, objašnjava IndexHR.

Testenina sa grilovanim povrćem i piletinom

Testenina se lako priprema unapred, a postoji mnoštvo opcija. Za ovo jelo možete izabrati bilo koje povrće, a Brondo se najčešće opredeljuje za brokoli, šargarepu i papriku.

Povrće se peče sa piletinom na gril tiganju ili u rerni, sa malo maslinovog ulja. Sve posolite i pobiberite i pomešajte u šerpi sa kuvanom testeninom i sjedinite sa paradajz sosom ili pestom.

Pročitajte još:

Grčka faro salata

Grčka faro salata je još jedan jednostavan vegetarijanski obrok.

Isecite paradajz i krastavac u činiju sa rukolom, zatim dodajte masline, četvrtinu šolje feta sira i pola do tri četvrtine šolje faroa.

Faro je celo zrno puno vitamina B i vlakana.

Taco

Za taco činiju skuvajte pola šolje pirinča i prodinstajte biber i luk.

Zatim dodajte pola šolje crnog pasulja iz konzerve i malo avokada. Za dodatnu dozu proteina u jelo možete dodati škampe, piletinu ili losos.

***

Bonus video: Domaćinske priče – Vrdnički baštenski ručak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar