U originalu, na Pavlovu tortu se stavljaju jagode, borovnice i kivi, a Rudolf van Vin ima svoju verziju koja je čisto savršenstvo.
Sastojci:
6 belanaca
300gr šećera
1 kašika gustina
1 kašika sirćeta
350 ml slatke pavlake
500 gr jagoda
50gr listića badema
100ml soka od pomorandže
Priprema:
Belanca umutite do pola, dodajte u 2-3 navrata šećer i nastavite i dalje da mutite dok ne dobijete čvrst šne od belanaca.
Pomešajte jednu kašiku gustina sa jednom kašikom sirćeta i lagano umešajte u šne, ali špatulom, ne mikserom.
Rasporedite šne od belanaca na pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, u krug otprilike 24-26 cm i napravite u sredini blago udubljenje. Sušite u rerni na 120 C oko 90 minuta. U međuvremenu očistite 200 gr jagoda i isecite ih na četvrtine. Potopite sa 100 ml soka od narandže i malo sećera, zavisno od toga koliko su jagode slatke. Ostavite u frižider na otprilike sat vremena.
Posle mariniranja, jagode iscedite. Polovinu ostavite sa strane a drugu polovinu izgnječite viljuškom i dodajte u umućenu slatku pavlaku i rasporedite na pečenu koru od belanaca.
Izmerite i očistite dodatno 200-300 gr jagoda i isecite na četvrtine. Zajedno sa polovinom mariniranih jagoda rasporedite po šlagu. Po želji ukrasite dodatno listićima badema.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: