Koliko god delovalo jednostavno napraviti karbonaru jer nema mnogo sastojaka niti je potrebno mnogo vremena, najveće polemike u Italiji, ali i kod nas se vode upravo oko ovog recepta. Svi misle da znaju da je prave, a retki su čuli originalni recept.
Na forumima i sajtovima s receptima oko pojma „špageti karbonara“ se ljudi najviše svađaju. Da ne pričamo o „srpskim“ verzijama s pavlakom koja je apsolutni višak čak i ako nemate baš sve sastojke koje koriste Italijani.
Što reče jedna drugarica koja živi u Italiji – seti se da kad god staviš slaninu, jedan Italijan padne s vespe.
Naime, za originalni recept se koristi „guanciale“, što mu dođe slanina od svinjskog obraza ili gronik, kako je zovu u Sremu.
Sastojci:
350 g špageta
120 g gronika, slanine od svinjskog obraza
30 g pekorino romano sira (ovčji tvrdi sir)
20 grama parmezana
2 velika žumanca
Biber
So
Priprema:
Isecite slaninu od svinjskog obraza na kockice i ubacite u tiganj. Istovremeno stavite vodu za špagete da se kuva, dodajte malo soli, ne i ulje kao što mnogi rade. Kad provri, ubacite špagete.
Gronik postepeno zagrevajte na tiganju, ne sme da se preprži, već postepeno da omekša, ispusti svu masnoću i dobije lepu žutu boju. Za to vam je potrebno oko dva minuta.
U međuvremenu, dok se špageti još kuvaju, umutite žumanca zajedno sa izrendanim pekorino sirom (ostavite jednu kašičicu za kraj) i biberom. Ne solite jer je gronik već slan.
Kad se špagete skuvaju, ubacite ih u tiganj sa slaninom i isključite ringlu. Dodajte i kašiku dve vode u kojoj su se kuvali.
Ako ubacite dok je tiganj još na vatri, nećete dobiti fin krem. Promešajte sve dobro da se malo prohladi i tek onda dodajte umućena žumanca i opet sve izmešajte. Dodajte onu preostalu kašičicu pekorina i mrvicu bibera to je to.
Karbonara je najbolja dok je topla, ali je ako ste špagete skuvali „al dente“, možete je čuvati u frižideru oko dva dana.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare